9 Digitalisering
Digitaliseringen av samfunnet går raskere enn de fleste er klar over, og vil gjøre dette i enda større grad i framtiden. Endringene griper inn i hvordan vi organiserer hverdagslivet, arbeidslivet, transport, energibruk og ikke minst helsetjenester og kommunikasjon.
Digitalisering er avgjørende for å lykkes med samfunnsendringer, men det krever investeringer i infrastruktur og faglig innsikt blant ansatte og innbyggere for å lykkes. Innenfor kommunens økonomi er det utfordrende å finne midler til nødvendige investeringer.
Digitalisering vil bidra til å møte utfordringen med færre i arbeidsfør alder. Samtidig er det viktig å unngå digitalt utenforskap. Noen grupper i befolkningen opplever digitalisering som krevende, og kommunen må ha oversikt over brukere med svak digital kompetanse for å forhindre utenforskap. Samtidig må man være oppmerksom på potensielle negative helseeffekter av digitalisering, som overdreven skjermtid og uheldige relasjoner, som påpekes i UngData-undersøkelsen.
Kunstig intelligens gir nye verktøy til økt verdiskaping og et konkurransefortrinn i næringslivet. Det vil bli behov for å ta i bruk kunstig intelligens i utvikling av kommunale tjenester i årene som kommer.
Kommunen står overfor juridiske og tekniske utfordringer i digitaliseringen, som eierskap til løsninger, tilgang til data, forholdet til leverandører, datasikkerhet og personvern.