Bransjeside for rørleggere og entreprenører

Innvendig sanitærarbeid

En rørlegger må ha svennebrev eller mesterbrev for å kunne utføre innvendig sanitærarbeid. Det er ikke krav om søknad (sanitærmelding) og ferdigmelding for innvendige sanitærinstallasjoner, med unntak for vannmåler. 
 

Innstallasjon av vannmåler 

Innmelding av (søknad om) vannmåler til kommunen gjøres elektronisk av godkjent rørlegger. Informasjon om innstallasjon av vannmåler (PDF, 82 kB) angir krav til innstallasjonen. 
 

Utvendig sanitærarbeid

Hvis du skal utføre utvendige sanitærarbeider som for eksempel ny tilkobling til det kommunale vann- og avløpsnettet, så sender du søknad (sanitærmelding). Søknaden kan sendes elektronisk eller ved å fylle ut skjemaet Sanitærmelding (PDF, 394 kB).
 
 
Det skal følge kart med ledningstrasè, tilknytningspunkt, dimensjon og materiale på ledningene med søknaden (sanitærmelding). Bruk gjerne Sjekkliste ved sanitærarbeid (PDF, 25 kB).
 
Hvis avløp må pumpes, skal du levere pumpespesifikasjon sammen med søknaden og i tillegg følge Krav til bruk av pumpeanlegg på privat avløpsløsning (PDF, 54 kB)
 

Elektronisk innmelding 

Det er kun godkjente firmaer som kan søke om utvendig sanitærarbeid og innstallasjon av vannmåler.
 
 

Hvis du ikke har brukt løsningen før, kan du registere deg som ny bruker. Du vil da få brukernavn og passord tilsendt på e-post.

I den elektroniske løsningen kan du:
  • Fylle ut søknad (sanitærmelding eller melde inn vannmåler)
  • Tegne direkte inn i kartet
  • Sjekke hvordan det går med saken
  • Finne dokumentasjon på alle eiendommer
  • Sende ferdigmelding
Ved ny tilkobling av vann og avløp, blir tilkoblingsgebyret fakturert med en gang det er gitt tillatelse til tilkobling.
 

Godkjenning av VA-anlegg

Straks sanitærarbeidet er ferdigstilt skal du sende ferdigmelding med målsatt kart og tilkobling-/utkoblingsdato til kommunen. Trasè, tilkoblingspunkt, kummer, vinkelendringer, stoppekraner og inntak i hus skal være målt inn i forhold til faste punkter. Et eksempel på skisse i ferdigmelding viser hvordan det kan gjøres. Merk at en tillatelse til sanitærarbeid kan ha inneholdt tilleggskrav.
 
Ved ny tilkobling av vann og avløp blir abonnent registrert med gebyrer med en gang ferdigmelding med dato for tilkobling er mottatt i kommunen og vannmåler er montert. 
 

Regelverk

Skjema

Kart

Finn vann- og avløpsledninger på Arendalskart. Velg "Endre synlige kartlag" fra Hurtigvalgs-knappen, klikk deretter på Vann og avløp. Zoom deg inn på eiendommen din eller søk den opp via Hurtigvalg. 

Fant du det du lette etter?

Kontaktinfo

Sanitærmelding
Bjørg Slotta
Tlf: 37 01 37 13

Vannmåler
Margrete Ånestad Røer
Tlf: 37 01 37 18

Olje- og fettutskiller
Ragnhild R. Trønnes
Tlf: 37 01 37 63