Røykvarsler
Alle boliger skal ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom. Det kan ikke være dør mellom et rom som skal dekkes og rommet der røykvarsleren er plassert. Har du for eksempel åpen løsning vil en røykvarsler kunne dekke både kjøkken og stue. Hvis du har dør mellom, må du ha en røykvarsler i hvert av rommene. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
Som eier har du ansvaret for å montere røykvarsler. Det er brukeren av boligen som har ansvaret for å teste røykvarsleren og skifte batteri jevnlig.
Velg en optisk røykvarsler.
Husk at det påbudt med røykvarsler også på hytta, i campingvogna og i bobilen.
Flere røykvarslere anbefales
Hvis boligen din er stor eller består av flere etasjer, bør du ha flere røykvarslere. Brannvesenet anbefaler minst en røykvarsler i hver etasje. Røykvarslerne bør være koblet sammen slik at de varsler samtidig. Alle i huset vil da kunne bli varslet om brann i en annen etasje.
Ionisk eller optisk?
Det finnes to hovedtyper røykvarslere på markedet, ioniske og optiske. Forskjellen ligger i måten de oppdager røyk på:
- Den optiske røykvarsleren vil reagere på røyken fra en ulmebrann
- Den ioniske røykvarsleren vil reagere på partikler fra en oppstått flammebrann
Plassering av røykvarsler
Plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk:
- Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
- Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
- I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.
- Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.
- Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.
Vedlikehold
Du bør teste røykvarslerne minst en gang pr måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid.
Slik gjør du det:
- Sjekk røykvarsleren med å trykke på testknappen. Bruk en pinne eller lignende for å gjøre det enklere å nå opp.
- Med jevne mellomrom bør du teste med røyk. Du kan f.eks. blåse røyk fra en fyrstikk eller et stearinlys mot røykvarsleren.
- Hvis røykvarsleren ikke reagerer med nytt batteri er røykvarsleren defekt og må skiftes ut snarest. Batteriet bør vanligvis skiftes en gang pr år, men det finnes batterier som varer lengre. De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Du må da skifte batteri så snart som mulig. En god løsning er å montere spesielle røykvarslere som kobles til strømnettet.
- Røykvarslere bør minst en gang i året rengjøres for støv og smuss.
Slokkeutstyr
Alle boliger skal ha manuelt slokkeutstyr. Dette kan enten være en husbrannslange som kan nå alle rom eller godkjent håndslokker. Det bør være minst en type slokkeutstyr i hver etasje. Det kan være lurt å lære seg litt om de aktuelle slokkemidlene hver enkelt har i sin egen bolig.
Pulverapparat
Pulverapparat kan brukes på alle typer branner, og skal monteres lett tilgjengelig. Et 6 kg apparat tømmes på 12-20 sekunder ved kontinuerlig bruk. Husk å lese bruksanvisningen. Eier/bruker har ansvar for at pulverapparatet blir regelmessig vedlikeholdt. Sjekk apparatet 4 ganger i året. Sjekk av pulverapparat:
- Sjekke at manometer nålen står på grønt
- Sjekke at plomberingen er hel og ikke borte
- Sjekke at pulverapparatet er uten rust eller skader
- Sørge for at apparatet er lett tilgjengelig og synlig
- Sjekke at det ikke har fremmedlegemer i slangen og ved å bøye på slangen
- Sjekke at den ikke er morken
Hvert femte år må apparatet leveres inn til kontroll, og hvert tiende år til service. Kontroll og service må utføres av sertifiserte fagpersoner.
Husbrannslange
Vann er verdens beste slokkemiddel og er særlig fint til å slokke branner i møbler og treverk. Det anbefales å anskaffe husbrannslange som du ikke trenger å rulle ut hele slangen før du skrur på vannet. Slangen skal være fastmontert til en kran og skal rekke til alle rom i huset. Hageslange er ikke godkjent som husbrannslange. Husbrannslangen kontrolleres ved å undersøke om slangen tåler vanntrykk uten å lekke, og ved å se til at koblingskranen fungerer etter sin hensikt. Husk at vann ikke kan brukes til å slokke branner i fettgryter og wok, det samme gjelder for bensin og andre flytende stoffer. Brann i fettgryter og wokpanner slokkes enklest ved å legge på grytelokket og ved å trekke gryten bort fra platen samtidig som strømmen slås av. Husk å lese bruksanvisningen.
Les mer om brannsikkerhet
Du finner mer om brannsikkerhet for privatpersoner på hjemmesiden til Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) - besøk sikkerhverdag.no