Kulturprisen 2018 til Bård Torstensen

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Bård Torsteinsen får tildelt kulturprisen av ordfører Robert Cornels Nordli - Klikk for stort bildeKulturprisen 2018

Bård Torstensen har fått Arendal kommunes kulturpris for 2018. 

Torstensen er gitarist i rockebandet Clawfinger og fikk prisen av ordfører Robert Cornels Nordli før Clawfingers konsert på Canal Street fredag 27.juli.

Prisen består av Nils Bellands litografi ”Skogskatedral. Kveld II.”, samt en sjekk på kr 10.000,-.

Bård Torstensen får prisen for sitt store engasjement i musikk- og kulturlivet i Arendal gjennom 40 år. Både som artist på høyt nivå, låtskriver, produsent og mentor for andre musikere. 

Han startet karrieren som gitarist i det lokale rockebandet Theo, som ga ut to kassetter og en LP-plate på 1980-tallet. I 1989/90 ble Theo nedlagt. Torstensen og bandkollega Erlend Ottem dro til Strockholm for å jobbe på et sykehus og søke ny musikalsk inspirasjon. På sykehuset traff de Zak Tell og Jocke Skog, som drev med rap og hiphop. Sammen med dem startet de noe helt nytt, rap/metalbandet Clawfinger. 

I 1993 fikk Clawfinger sitt gjennombrudd med platen Deaf Dumb Blind og den anti-rasistiske låten «Nigger». Platen solgte 600.000 eksemplarer i hele verden og allerede samme sommer spilte de på Roskildefestivalens hovedscene. Som Torstensen sier: - Det fuckings eksploderte! 

Etter mange år med plateutgivelser og turnéer med Clawfinger vendte han nesen hjem til Arendal i 2006. Men bandet har fortsatt stjernestatus og spiller enkeltkonserter på store arenaer rundt omkring i verden. 

Bård Torstensen har skrevet og produsert flere av Clawfingers låter og er også en etterspurt produsent for andre band og artister. Han spiller også i flere andre band innen helt ulike sjangre, som instrumentalbandet Neonato, jazzbandet Okavango og ikke minst skøytecountrybandet Melkesyra. Han er nemlig uhelbredelig skøytefantast og skrev i 2004 bestillingsverket «13.30.55» for Canal Street. Tittelen henspeiler på Johann Olav Koss sin vinnertid på 10.000 meter under OL i 1994. 

Torstensen er også en av dem vi kan takke for parken i Barbu. Han engasjerte seg sterkt i Barbu-kampen gjennom «Kreative krefter» og startet også Facebook-siden «Park i Barbu».

Vi gratulerer Bård Torstensen med en velfortjent kulturpris!