Kulturprisen 2015 til Kristin Lundby

Tidligere kultursjef Kristin Lundby fikk Arendal kommunes kulturpris for 2015 under kulturlunsjen på Kløckers Hus tirsdag 17. november. Hun fikk prisen for sitt brede og store engasjement i kulturlivet i Arendalsregionen gjennom over 30 år. 

Prisen består av Nils Bellands litografi ”Skogskatedral. Kveld II.”, samt kr 1.000,- og ble overrakt av ordfører Robert Cornels Nordli, sammen med tidligere ordfører Einar Halvorsen.

Etter utdelingen holdt førsteamanuensis Gustav Sætra foredrag om Skagerrak-Kattegatprosjektet, et forskningsprosjekt om livet på Agder på 1800-tallet, som også Lundby har vært sterkt involvert i.

Kristin Lundby  har hovedfag i historie og var aktiv i studentteateret i studietiden. Etter endt utdannelse jobbet hun noen år som lektor på Forsøksgymnaset, samtidig som hun spilte i Piratteateret, en fri teatergruppe. 

Gjennom sin mor har hun røtter i Arendal og flyttet til byen i 1983 etter å ha funnet kjærligheten her. Da var hun programleder for NRKS ungdomsprogram ”I ruta”, som erstattet legendariske ”Halvsju”, og pendlet til Oslo. 

Hun markerte seg raskt i det lokale kulturlivet: 

  • Ansvarlig for Agderpostens ungdomsside
  • Involvert i rockekonserter og talentkonkurranser
  • Sekretær og senere formann (ja, det het den gang) i Agder Historielag
  • Var med å starte opp Arendal Historielag og Radio Pollen
  • Arkivar på Aust-Agder-Arkivet
  • Formidlingsstipendiat for Skagerrak-Kattegat-prosjektet, med manus og regi for tre filmer om kjerringfart på Skagerrak, arbeidsinnvandring fra Sverige og vekkelser på Agder.

Innimellom alle prosjektene jobbet hun bl.a. som lærer ved Arendal gymnas og Tromøy ungdomsskole

I drøye seks år var hun leder av Nordisk Informasjonskontor, før hun søkte og fikk stillingen som leder av kulturenheten i Arendal kommune fra 1.januar 2000, en stilling hun hadde til hun førtidspensjonerte seg ved fylte 62 år i oktober i år.

Kjennetegnet gjennom alle disse årene har vært et stort engasjement og kunnskap om kulturfeltet. Gi henne noen stikkord og hun leverer flammende innlegg og taler om de fleste områder innen kultur. 

I tillegg til de faste kommunale kulturarrangementene har ”Kultur & Catering” blitt et begrep i hennes tid som kultursjef. Var det en markering som skulle sprites opp med kultur og en matbit, hadde hun som regel en finger med i spillet, enten det var kongebesøk eller mindre markeringer. 

Ingen oppgaver for store, ingen for små. Pliktoppfyllende, ujålete og aktiv i både planlegging og gjennomføring, enten det var som konferansier, servere kake, dele ut programmer, bære stoler eller være blomsterpike for ordføreren.

Med stor omsorg for sine kolleger og samarbeidspartnere har hun satt seg selv i siste rekke og stått på langt mer enn jobben har krevd. Hun har kjempet for kulturen og skal ha en stor del av æren for at Arendal har et blomstrende og aktivt kulturliv.  

Vi gratulerer med en velfortjent kulturpris!