Infrastruktur for kjølevann

Hva

Et grundig forprosjekt har avklart at en kjølevannsledning fra havet og opp til Eyde energifabrikk vil være for energikrevende og medføre unødvendige naturinngrep. Derfor har Morrow arbeidet frem en løsning der man bygger et lokalt kjøleanlegg på fabrikktomta. Morrow har signalisert at det vil være overskuddsenergi fra dette vannet som kan brukes av andre. Les mer om dette på nettsiden om  sirkulær økonomi.

 Tidsplan

September 2022

Morrow velger alternativ kjøleløsning

Morrow Batteries og Arendal kommune velger en annen løsning enn kjølevannsledning til fabrikken.

I forbindelse med etableringen av Morrow Batteries på Eyde Energipark har Arendal kommune kjørt et forprosjekt for kjølevann til fabrikken. Forprosjektet har sett på en mulig kjølevannsledning fra Tromøysund og opp til Eyde Energi park, men det viser seg at dette bare ville dekket en brøkdel av behovet Morrow har.

Vi har en alternativ teknisk løsning med kjøletårn og såkalte «chillere» som vil ligge på fabrikkområdet. Dersom vi skulle hatt en kjølevannsledning fra havet ville vi måttet pumpe opp store mengder vann. Volumet og høydeforskjellen er en utfordring for denne løsningen. – Bjørn Rustad, direktør infrastruktur – Morrow Batteries

Morrow og Arendal kommune har gjort beregninger på hvor mye kjølevannsledningen vil koste sett opp mot å benytte kjøletårn lokalt på fabrikkområdet. Morrow sitt behov for kjøling er så stort at det lønner seg mer å benytte kjøletårn på selve fabrikkområdet enn å pumpe det opp fra havet. Dersom en skulle tatt kaldt vann fra Tromøysund ville man tømt det for kaldt vann (6-7 grader) på to-tre måneder.

Arendal kommune forstår at Morrow velger en annen løsning ifølge kommunedirektør Harald Danielsen.

Forprosjektet har nå avklart det et forprosjekt skal gjøre, nemlig kostnader, trasevalg og hvilke behov og tiltak som må gjøres. Konklusjonen er klar på at dette vil være dyrt og vanskelig å gjennomføre. Det er derfor bra at Morrow har en alternativ løsning., sier kommunedirektør Harald Danielsen.

Mars 2022

Norsk maritimt museum skal vurdere traseene for sjøledning. 

Januar 2022

Vi jobber fortsatt med å se å hvordan inntak og utslipp av kjølevann vil påvirke temperatur og strømninger i Tromøysund. Prosjektet jobber også med hvor mye kjølevann som skal fraktes opp til energiparken. 

November 2021

Vi jobber videre med den foreslåtte traseen. (blå stiplet linje i kartet)

12 august: møte om trasévalg for kjøleledning

Prosjektgruppa har i løpet av sommeren vurdert forskjellige trasealternativer. I et møte hvor kommunen, konsulent, Statsforvalter og Fylkeskommunen var tilstede ble tverrfaglige vurderinger presentert og gjennomgått.

Disse kriteriene ble lagt til grunn for vurderingene:

  • Investeringskostnad
  • Tid- for regulering og anleggsgjennomføring
  • Risiko i byggefasen
  • Natur og miljøressurser
  • Områdeutvikling

Alternative traseer

A: Fv409 Den nye tilførselsveien fra Krøgenes og opp til Eyde energipark
B: Samme start som A, men trekke inn i skogen og følge deler av de nyetablerte turveiene
C: Mørfjærkilen-Dalenveien-Haugereidveien opp til Eyde energipark
D: Veien som reguleres fra Eyde Energipark til Neskilen

Alternativ D er svært lite aktuell da vi på nåværende tidspunkt ikke har kontroll på når finansiering for veien er på plass og dermed er det stor usikkerhet når anleggsarbeidene for denne kan starte opp.

Valgt trasé

Basert på en tverrfaglig vurdering av de alternative traseene ble alternativ A lang Fv409 ansett som den mest gunstige løsningen.

Hovedbegrunnelsen for valget er:

  • Generelt flere fordeler enn ulemper
  • Lavest og mest forutsigbar kostnader
  • Kortest og mest forutsigbar byggetid og tid for regulering
  • Minst risiko i byggefasen
  • Påvirker minst natur og miljøressurser
  • Har potensial for områdeutvikling basert på eksisterende og planlagt bebyggelse

Hva skjer videre?

Prosjektet har valgt alternativ A som trasé. Traseen har også utfordringer, men vi er i god dialog med Fylkeskommunen for å håndtere disse. Prosjektgruppa fortsetter arbeidet i samarbeid med fylket.

10. mai 2021

Arendal kommune har tildelt Norconsult oppdraget med utredninger knyttet til etablering av Morrow Batteries AS sin battericellefabrikk i Arendal.
Les mer på arendalsfolk.no

Mai 2021

Det er gjennomført en anskaffelse i april. I mai vil vi skrive under kontrakt med konsulentselskapet som vinner konkurransen. 

7. - 8. juni: Oppstartsmøte med Norconsult

Det ble gjennomført et oppstartsmøte møte 7. og 8. juni. Møtet er en del av oppstart av Eyde-prosjektene. 

11. mai: Norconsult undertegner kontrakt med kommunen

Arendal kommune har tildelt Norconsult oppdraget med utredninger knyttet til etablering av Morrow Batteries AS sin battericellefabrikk i Arendal. Det er satt høye bærekraftsambisjoner for prosjektet.
Les mer på arendalsfolk.no