Kulturprisen 2020 til Hans Olaf Aanensen

Kulturprisen 2020 til Hans Olaf Aanensen - Klikk for stort bildeKulturprisen 2020


Hans Olaf Aanensen har fått Arendal kommunes kulturpris for 2020.  

Prisen består av Nils Bellands litografi ”Skogskatedral. Kveld II.”, samt en sjekk på kr 10.000,-, og ble på grunn av covid-19 overrakt av ordfører Robert Cornels Nordli på et lukket møte på Kløckers Hus fredag 27.november. 

Hans Olaf Aanensen er født i 1945 og er utdannet sivilarkitekt fra NTH i Trondheim. 

I over 50 år har han lagt ned en omfattende innsats for å registrere, bevare og restaurere kulturhistoriske bygg og funksjoner. Filosofien er at et lokalsamfunn må kjenne sin historiske forankring for å kunne foreta gode valg for framtiden. 

Engasjementet startet allerede som student med kampen for bevaring av Tyholmen. Lokalt er han nok mest kjent som en av krumtappene i Stiftelsen Kløckers Hus - Arendal Bymuseum. Sommeren 1982 møtte han Nils Thommesen i et gangfelt i byen. Det gamle empirehuset fra 1926 var til salgs og de fikk idéen om å kjøpe huset. Siden har han lagt ned tusenvis av dugnadstimer som leder og styremedlem i nesten 40 år, med å istandsette, fylle og ikke minst vedlikeholde og utvikle huset.  

Som arkitekt bidro Aanensen sterkt til restaurering av Flosta kirke og Kirkebasaren. Arbeidene med disse er beskrevet i egne bøker. Han har også lagt ned et stort forskningsarbeid og gitt ut praktverket «Gamle trehus. Historikk, reparasjon og vedlikehold», sammen med Tore Drange og Jon Brænne. Boka går gjennom alle faser ved restaurering av gamle hus og er et resultat av restaureringen av den gamle trehusbebyggelsen på Tyholmen. Der ville mange først rive «de gamle rønnene», men stemningen snudde da man så hvor fine husene kunne bli og hvilken verdi det tilførte byen. 

Mindre kjent er det at han hjemme har et eget aluminiumsmuseum med over 3000 gjenstander. Aluminiumsgjenstander ble produsert i Norge fra 1912 til 1975, men er nå i ferd med å forsvinne. Aanensen har sammen med kona Marit tatt vare på mengder av kjeler, gryter, bestikk, kjøkkenredskaper, turutstyr, leker, kakeformer, fat, kopper, tallerkener, eggdelere og mye mer. Han har også organisert populære samlertreff for samlere av andre ting på Kløckers Hus, samt turer til andre museer. 

Med sitt lune og stillferdige vesen er ikke Aanensen den som roper høyest, men med stor dyktighet og gode menneskelige egenskaper får han mye gjort. Engasjementet hans har betydd mye for byen og det er en glede å takke og hedre ham med Arendal kommunes kulturpris.