Arendal flaskeskutesamling - Arendal kommune

Arendal flaskeskutesamling

Arendal flaskeskutesamling holder til på Kløckers hus - Arendal bymuseum på Tyholmen og har samme åpningstider som museet.

Flaskeskutesamlingen ble åpnet 16.november 2012 og består av over 650 flaskeskuter laget av arendalsmannen Kjell Birkeland, som har donert samlingen til kommunen. 

Samlingen er med i Guinness' rekordbok, som verdens største flaskeskutesamling laget av bare en person. 
Ikke nok med det. Kjell Birkeland har også gitt 350 flaskeskuter som er spredd rundt på institusjonene i kommunen. Totalt har han laget over 3400 flaskeskuter i løpet av over 30 år.

Sammen med Øivind Berg har han også laget den nydelige boka "Sjøsatt & korket", med smakebiter fra samlingen og interessant lesning om flaskeskutebygging. 
 
Flaskeskutesamling

Om flaskeskuter

Flaskeskuter - små modeller av skip plassert inn i flasker gjennom flasketuten - er en tradisjonsrik sjømannshobby.
 
Å lage små seilskutemodeller med rigg og seil og det hele er utfordrende nok i seg selv. Å lage dem slik at det går an å få dem inn gjennom flaskehalsen uten å ødelegge byggverket, er en enda større utfordring. Med et snedig trådsystem lar det seg likevel gjøre og få behersker kunsten bedre enn Kjell Birkeland!

Det spesielle med Birkelands flaskeskip er at alle er korrekt rigget.  De fleste av fartøyene er nøyaktige gjengivelser av kjente historiske skip, som har seilt i internasjonale farvann.
 

Kjell Birkeland

Verdensrekord

Kjell Birkeland har ikke bare verdensrekord i antall flaskeskuter bygget av en person. I 2004 satte han også verdenrekord i antall flaskeskip i en flaske. Hele 26 seilskip fikk han plass til i en treliters konjakkflaske. 

Flaskeskutesamling 5

Alle bilder: Øivind Berg.

Kontakt oss

Besøksadresse
Nedre Tyholmsvei 14
4836 Arendal
Vis i Google-kart
 
Postadresse
Stiftelsen Kløckers hus - Arendal bymuseum
Postboks 97
4801 Arendal

Åpningstider

Tirsdag, torsdag og fredag kl 11-15
Hver første og tredje lørdag i måneden kl 11-15
Ved anløp av cruiseskip