Mat og kosthold

I Marisberg barnehage har vi tilbud om full kost til barna og ansatte. VI baker hjemmebakt brød hver dag, og vi serverer varmt måltid to dager i uka. Vår fokus er at det er viktig å spise sunt, men det er også viktig hvem vi spiser sammen med og hvordan rammene for måltidet er.

Vi skal ikke undervurdere næringsstoffenes innvirkning og gode matvaners betydning for hvordan vi har det.

Gode måltider

Gode måltider er trygghet. Det er mening og relasjon. Det er glede og forventning, sanselige opplevelser og fellesskap. Det er dagsrytme, forutsigbarhet og sunne vaner. Det kan være et ankerfeste i en hektisk hverdag.

Kropp og sinn

Vi har bolig i en kropp, og hvordan vi har det i kroppen påvirker hvordan vi har det som menneske. Harmoni mellom engasjement og avslapping, utfordring og hvile, er viktig. Fysisk aktivitet og et sunt kosthold vil påvirke hvordan vi har det i livet. Slik henger mat og kosthold nært sammen med psykisk helse.

Barna og måltidet

Mange av de daglige aktivitetene til barna henger nært sammen med måltidet. Barna skal også her slippe til! De bidrar på kjøkkenet med å lage mat, finner frem kopper, tallerkener og annet utstyr, de rydder etter seg og de hjelper til. Barna kjenner på mestring ved å bidra i slike hverdagslige aktiviteter. Mestring gir ofte en tilstand av tilfredshet, flyt eller harmoni - og det er da vi fungerer best, lærer best og opplever livsmestring (Martin Seligman, psykologiprofessor).

Positive følelser

Når vi har det godt, er vi den beste utgaven av oss selv. Slike positive følelser har en helsefremmende og prestasjonsfremmende kraft. Vi får videre engasjement, og engasjement og lek har mye til felles. Opplevelse av engasjement reduserer frustrasjon og øker vår tåleevne. Slik bidrar vi til å skape robuste barn.