Sagvannet

Månedens tur november 2013. 

November er en måned som lett kan bli definert som mørk, våt og kanskje litt kjedelig? Foreslår at vi tar på oss noen gode vanntette tursko og ta en tur ut i naturen, for der er det aktivitet året rundt, kanskje litt vått, men ikke kjedelig.

Månedens tur går rundt Sagvannet som ligger i nærheten av Bjorbekk. Turen rundt Sagvannet er lett kupert med gode stier, og 5 km lang. En av flere bruer tar oss over lille Elv, som går ned til Stampefoss, og mens vi følger Lille Elv et stykke nedover ser vi flere dyretråkk ned til elven.

Bare en ting å si: Kom dere ut i et vakkert og spennende landskap!

Hvordan komme seg dit

Kjøre E-18, ta avkjøring 73 mot Hisøy/Bjorbekk/rv407, fortsett mot Bjorbekk. 

Ta av til venstre og kjør mot Bjorbekk kirke, passer denne og ta til høyre rett etter at du har passert under bru til E- 18. Dette er en privat vei som går inn til Funderud Gartneri. 

Følg veien inn og hold til venstre. Du vil da komme til en grusplass foran 3 drivhus. Etter avtale med grunneier kan man parkere her for denne perioden.

Turbeskrivelse

Kart over turen kan du se i pdf-format eller i kommunens kartløsning

Turen tar ca. 1 ½ time og vi har merket den med røde/hvite bånd. Turen er ikke egnet for vogner. Stien starter inn til venstre ved parkeringen, og går på skogstier ca. 1 km før vi kommer til Sagvann. 

Her som mange andre plasser i Arendal kommune er det flotte steingjerder, og dette vi kommer til først er imponerende flott bygget, jeg kan ofte la meg imponere av slikt når jeg tenker hvilket arbeid det må ha vært.

Man går på kjerreveier og skogstier med røtter og stein, jeg vil definere det som normalt/lite kupert.

Turen holder seg på ca. samme høyde som Sagvannet, så det er ikke mye stigninger. Generelt så er stiene fine og tørre, men et par steder er det store områder som kan være så fuktige at man ikke kommer seg tørr skodd derifra. Støvler eller vanntette tursko er å anbefale. Sagvann er delt inn i Nedre, Midtre og Øvre. Turen går rundt Nedre og Midtre Sagvann.

Turen langs Sagvannet

Å oppleve vann, sol og vindstillhet er utrolig vakkert, og med høstfargene i tillegg så blir det en ekstra bonus. Akkurat slik vi fikk oppleve den dagen vi gikk turen.

Ved overgangen mellom Nedre og Midtre Sagvann ser jeg det første dyretråkket ned til vannet, altså ikke en sti som jeg først trodde. Dyretråkket går ut i vannet for å krysse der det er smalest, og slike ser vi flere av når vi senere kommer til Lilleelv, vi er flere som trives her kan jeg forstå.

Vi har gått 2,5 km og er ved enden av Midtre Sagvann. Her er en fin liten plass med god utsikt over vannet. Herifra ser du en flott odde på høyre side av vannet, som også en veldig fin plass for en rast, den kommer du til 500 meter lenger bortover stien.

I området vi nå går inn i, Sagneset, er det dyrebeite om sommeren og Bråstad ligger bare 1 km lenger nord. En vannslange som strekker seg bortover har full aktivitet av maur som løper fram og tilbake, en higway for maur må jo dette være, flerbruk og energisparende.

Vi nærmer oss enden av Nedre Sagvann, og kan se over på den andre siden ved det røde huset vi passerte i stad. Her er åpne sletter, luftig og fint. Se etter et bjørketre, og titt på dens fantastiske vakre stamme. Med sin hvite klare farge er den virkelig nytelsesverdig blant høstfargene.

Vi er ved enden av vannet der Lilleelv renner ned mot Stampefoss. Vi skal gå over en bru og her kan vi nyte lyden og bevegelsene i elva. Det kan være litt glatt her, så vær forsiktig. Siste del av turen går langs Lilleelv og vi nyter synet av røde bær på bare grener, kan det være noe å ta med seg hjem til å pynte litt tro, eller gjør de seg best der de står?

Benytt dagslyset til noen hyggelige turer, og nyt mørketiden!