Sagene

Sagene – landlig og naturskjønt

Månedens tur mai 2016

De som har syklet gjennom området, eller kjørt båt opp gjennom rånene, vet hvilket vakkert område dette er. Her er ferskvannsbadeplasser, gårdstun, skog og en foss som buldrer eller sildrer, alt etter årstidene. 

  • Lengde: ca 3,5 km
  • Fremkommelighet: Ikke egnet for barnevogn.
  • Severdigheter: Historisk sted med opprinnelig 7 sager. 
  • Kart: Kart Sagene (PDF, 543 kB)

Hvordan komme seg dit?

Sagene er tilgjengelig med båt fra Neskilen ved Eydehavn, og gjennom rånene til Langangsvannet, eller med sykkel/bil på Våjeveien inn fra Kystveien ved Strengereid eller E-18. En annen mulighet er å komme fra Saltrød eller Dalen på Dalenveien, og inn forbi Hesthag og Ottersland. Ta til høyre og til høyre mot Strengereid. Etter 1,5 km er du fremme på Sagene.  Du kan parkere langs grusveien som går til Syrdalen. Turbeskrivelsen begynner fra brua rett ved avkjørselen til Syrdalen. Turen er merket med bånd.

 

Litt historikk…

Bakgrunnen til stedsnavnet Sagene er å hente fra 1600 tallet. De store gårdene Fløystad og Ottersland hadde til sammen 7 sager langs sidene av fossen som renner ut i Langangsvannet på Sagene. Her ble tømmer til trelast, som ble fraktet vannveien til Neskilen. Tømmerrenna er der fortsatt, og fører en ned til en kulp i fossen som er en populær badeplass. En mølle ble bygget her på 1800 tallet, og denne står her fortsatt.

Turbeskrivelse

Turen er cirka 3,5 km lang, og går på kjerreveier og stier. Ikke egnet for barnevogn. 

Fra brua, gå langs veien forbi de hvitmalte boligene. Landgangsvannet ligger vakkert nedenfor, og har fine bademuligheter som en kan benytte seg av. Etter 300 meter, ved Odden, ta av på kjerreveien skrått opp til høyre. Det er lett stigning på mykt og stort sett tørt underlag. Skogen er frodig. Her er flere valg av stier, så vi har satt opp noen merkebånd. En kilometer opp i skogen møter en på en kryssende sti. Legg merke til de store steinene som har løsnet fra fjellet, og den aller største som ligger midt i bakken, kalt Smigutten, er imponerende. De tøffeste har kommet seg opp på denne, og under steinen blir jeg fortalt at det også er et hulrom. 

Vi nærmer oss Træfjell, som er utsiktstoppen på 110 m over havet. Her kan en se ut til Skagerak, til Øyna, øst på Tromøy, og til Hisøy. En kan også se arbeidene som pågår med den nye E-18 og tunellen som skal bygges gjennom Hesthagfjell. 

Turen videre går tilbake samme vei. Etter cirka 700 meter gå rett frem istedenfor til høyre hvor vi kom fra. Dersom du tar en tur opp til venstre vil du komme nærme den nye E-18 traséen, hvor du kan følge med arbeidet på nært hold. Den gamle kjerreveien ender ut på en grusvei. Vi tar til høyre, mot fossen (elva), og vil følge denne nedover helt til brua. Området vi nå går i er utrolig vakkert. Landskapet tilhørende fossen, er omkranset av flere elveleier hvor det er frodig med blomstrende enger. Fuglene konkurrerer om å kvitre høyest, og det er spennende å se fisk i elveleiet. Vi går på en sti mellom elven og boliger som til slutt ender nede ved veien der turen begynte. Dersom dette er en av de dagene som en har lyst til å ta et bad? Følg enten tømmerrenna til kulpen i fossen, eller finn et passende sted i Langangsvannet.

Vi ønsker deg en riktig god tur!

 

Klikk for stort bilde