Rånaskogen

Månedens tur oktober 2015. 

Høst og utfart hører like mye sammen som høst og innekos. Denne måneden introduserer vi dere for en litt annerledes "månedens tur". Dere får nyte naturens skjønnheter mens dere er i bevegelse men i tillegg trengs litt enkel strategisk tankevirksomhet ved hjelp av kart og poster for å finne frem. Grønne turer er et Norsk Orienterings sitt prosjekt som skal gjøre turorientering tilgjengelig for alle, uten at man har noen forkunnskaper. Turen er i Rånaskogen og er 2.4 km lang, og innenfor et forholdsvis lite område mellom Arendal Kirkegård og Langsæ. Her er det trygt å ta sin første turorientering!

Hvordan komme seg dit

Fra E-18 ta avkjøring 71, Rv 410 mot Tromøy Arendal. Ta til høyre i lyskrysset ved Langsæ mot sykehuset (Parkveien). Ta deretter til høyre, inn på Dydens vei som passerer sykehuset ved akuttmottak/Legevakt. Sving til høyre og inn på Kloppene bakken, etter noen få meter ta 1. vei til høyre,som er Kirkegårdsveien. Deretter 1. vet til venstre som er fortsettelsen av kirkegårdsveien. Fortsett på denne til du kommer til parkeringsplassen tilhørende Kirkegården. Parker her.

Slik fungerer det

Grane Orientering har plassert ut ett antall poststolper på forskjellige plasser i Arendal Kommune, deriblant Rånaskogen. Kartene er lagt ut på http://turorientering.no/grane/turer/2013/  og ligger gratis til nedlasting. Så kan du velge om du vil laste ned og skrive den ut eller om du vil ta med mobilen og se på kartet på den. Last ned Grønn Løype 1 i Rånaskogen. De har markert hver stolpe med en ring på kartet og i skogen står en stolpe med et skilt med postnummer og kode på. Din utfordring er ved hjelp av kartet å forsøke å finne så mange stolper som mulig. På kartet som lastes ned følger det også med en forklaring på hvordan du går frem samt en postbeskrivelse for alle postene på turen. I Rånaskogen går det to turer, så vær oppmerksom på om du har funnet riktig post.

Stolpene har vanskelighetsgrad grønn. Herav navnet Grønne turer. Poster med vanskelighetsgrad grønn er poster som er lette, de ligger på eller rett ved tydelige ledelinjer som stier bekker osv. og du kan følge stier eller veier mellom hver post. Turen er for deg uten erfaring med kart og kompass. Kun lette stigninger på asfalt, grus, skogsveier og gode stier og med lett tilgjengelige poster.

Turbeskrivelse

Jeg trengte noen prøvekaniner og inviterte med meg Hege og hennes to barn, Mina og Stian. Hege har uttalt at hun har ikke peiling på kart, så da var jo hun den perfekte prøvekanin.

Først er det greit å legge kartet i samme retning som omgivelsene rundt deg. Det går en rett linje mellom alle postene, den viser luftlinja og ikke der du nødvendigvis skal gå. Utfordringen er å bruke kartet til å finne stien som fører deg til postene. Starten går bra med å følge den breie stien. Mina på 4 ½ år og Stian på 8 år løper innover og konkurranse instinktet er allerede tent. Den første posten ligger på høyre side litt oppe på en kolle etter at stien svinger til høyre. Det er første posten og posten heter nr 27 (selv om det er post 1). Stian har tatt ansvar for å skrive koden, som vi selvfølgelig ikke kan røpe. Vi er i gang, og fremgangsmåten er forstått. Veien til neste post må planlegges, hvor skal vi gå? Det ser ut som vi må følge den lille stien inn i skogen rett frem. Jaaaaaaaa! Roper ungene i kor. Hege har også begynt å skjønne opp og ned på kartet nå, entusiasmen er uten tvil stigende. Nye veivalg, ny kartlesing, og vi havner på en bålplass der en barnehage tydelig holder til. Her er en solid bygget gapahuk i tømmer. Vi går forbi på høyre side og følger stien som svinger seg inn. Der er en post, roper Stian.....jeg så den først!. Men det er da ikke riktig post må jeg skyte inn. Nummeret på posten stemmer ikke med postbeskrivelsen, posten skulle hete 17, så da hører den posten til en annen tur. Vi må nok gå litt til før vi finner den andre posten, og det stemmer jo også godt med kartet. Vi går videre.

Turen går på skogsstier, noen bredere enn andre, og det synes godt på kartet. De breieste stiene har to streker, mens de minste har bare sorte streker med mellomrom. Alle er godt fremkommelige. Vi går langs kirkegården en stund, kommer ut ved Filadelfiia, og går inn igjen i skogen på nedsiden av et lite rødt uthus. 2 poster til har vi funnet. De har ikke vært vanskelig å finne, men man trenger kartet for å orientere seg. Ungene og mamma er like glad hver gang en stolpe kommer, og det skaper uten tvil litt ekstra engasjement for store og små og lete etter stolper.

2,4 km var ingenting for Mina på 4 ½ år. For Stian var det så lett som bare det. Noen steder der småstiene regjerer henger det oppe merkebånd fra før, disse kan trygt følges der de er. Det er 7 poster totalt. Etter den siste posten er det ganske bratt nedover. Stian var så i farta at han sklei og datt rett på rompa. Vi var enige om at det var godt at den ikke var laget av glass, da hadde den jo gått i tusen knas! Vi andre tok det pent nedover, noe som tilsier at denne delen av turen kan være vanskelig for de med litt dårlig balanse. Vi er i mål, Stian vil registrere seg og kodene på nettsiden. Kanskje han vinner?

Turen var flott, passe lang og passe utfordrende for oss som ikke har noen erfaring fra orientering. En artig aktivitet som kan gjøre friluftsliv mer attraktivt for flere.

God tur!