Øyna

Månedens tur mai 2013. 

Månedens tur har vi lagt ut til Øyna, som ligger helt øst på Tromøya. Her ute er det naturkreftene som råder. Dagen vi var ute kunne vi nyte sol og utsikt. Vi så en horisont bestående av blått hav og blå himmel, hørte lyden av bølgeskvulp og følte solen varme i ansiktet, det var deilig å kunne ønske denne årstiden hjertelig velkommen!

  • Lengde: 1,6 km
  • Fremkommelighet: Turen går langs opparbeidede turstier, og på fjellknauser. Den er merket med blått, den er kupert, og egner seg ikke for vogner. 
  • Kart: Kart - Øyna (PDF, 660 kB)

Her er ypperlige fiskemuligheter. Her kan man også oppdatere kunnskapene sine om slaveskipet Fredensborg som forliste i området.

Hvordan komme seg dit

Når du er over på Tromøya, ta til venstre i rundkjøringen mot Kongshavn. Veien vil føre deg helt til den østre enden av Tromøya. Etter å ha kjørt ca 10 km vil du se et skilt på høyre side som sier ”Velkommen” fra Øyna vel, her er de offentlige parkeringsplassene.

Turbeskrivelse

For å finne den merkede løypa går du videre inn forbi parkeringsplassene, ta ned til venstre og du vil straks se det første blå merket. Deretter vil du komme til en opparbeidet grus sti som tar deg ut til havet. Blått hav så langt du ser, kan du ønske mer…..vakkert er det!

Vi kommer nå over til landskapet med holmer og skjær. Det er laget trapper og broer over de mest kuperte områdene. En mann står og fisker, han heter Alan og er fra Tyskland, men jobber i Arendal. Det er hyggelig med en prat, men noe fiskebilde ble det ikke. Løypa går oppover til det høysete punktet, her står et minnesmerke over Fredensborg, slaveskipet som forliste i 1768 med slaver, sukker, tobakk, bomull, kanel og mahogni, og man blir minnet om hvor mye dramatikk som har foregått i dette farvannet.

Stien videre har to muligheter, vi anbefaler at du holder til venstre. Følg de nyeste blå merkene, da holder du deg på høyden før du kommer ned til stien som går til alle hyttene som ligger her. Ta til venstre på denne stien, så kommer du ut til parkeringsplassen tilhørende hyttene. Utganspunktet for turen ligger nå ca 100 meter unna. Turen er ikke lang, men det er et deilig sted som gir mange muligheter for rekreasjon og opplevelser. Ta med fiskestanga, så kanskje middagen er reddet også?

Arendal kommune ønsker dere en god tur!