Merdø

Månedens tur juli 2013.

Månedens tur går til Merdø, et paradis på jord, slik Emil Rummelhof har beskrevet Merdø i visen ”Merdøs Pris”.  Hvorfor ikke ta kurven under armen og gå en runde på historiske stier mens du kan nyte utsikten inn mot Galtesund og Arendal by, eller ut mot havet og Torungen fyr? Kanskje du også vil ta et bad, hvorpå du kan glede deg til å nyte kurvens medbrakte delikatesser?  

  • Lengde: Beskrevet tur er i underkant av 3 km, man kan gå lengre eller kortere, alt etter hva man vil.
  • Fremkommelighet: Stiene på øya er kuperte med rullestein, derfor anbefaler vi gode sko.
  • Kart: Kart - Merdø (PDF, 106 kB)

Hvordan komme seg dit?

Båt er eneste transportmulighet ut til Merdø. Det er 2 brygger man kan legge seg til med egen båt, Museumsbrygga eller på bryggene ved Gravene. Eller så tar man ferge. På sommeren går det to ferger ut til Merdø. De går hver halvtime i sommersesongen, med avgangssted i Pollen i Arendal sentrum på Tyholmen siden. Sommerruten går ut august. 

Rutetider for Skilsøferga

Turbeskrivelse

Turbeskrivelsen starter ved Gravene. En stor slette med gode campingmuligheter og med en fantastisk sandstrand. Vi la båten til ved brygga ved Gravene, denne solskinnsdagen krydde det av krabbefiskende og badende barn. Stemningen var upåklagelig.

Vi gikk til venstre på stien langs stranda, og fulgte denne til vi kom til Tollboden, et stort hvitt hus som i dag brukes til feriehus av ansatte i Televerket.  De første kilder om bosetting på Merdø er fra 1300-tallet, mens vertshus, tollstasjon og skipsverft nevnes fra 1600 tallet. Vi kan tenke oss for en uthavn Merdø har vært for seilskutetrafikken i Skagerak. En sti går til høyre inn ved et rødt hus, stien tar oss opp til loshytta på øya, men før vi kommer dit skal vi passere ”Den grønne tunnellen”, et frodig område der stien er omkranset av diverse buskvekster, deriblant smaksfulle bringbær. Straks ser du loshytta på venstre hånd. Her er en fantastisk utsikt til innseilingen til Arendal by og Torungen fyr. Bak loshytta, som var utkikkspunkt for øyas mange loser, finner du også en kanon som ble plassert der til forsvar for Arendals innseiling på 1700-tallet. Et annet kulturminne du kan finne her oppe, er to kompassroser og årstallet 1654 som er hugget inn i fjellet. 

Følg stien videre fra der du tok avstikkeren opp til loshytta. Vi har merket stien videre fra her, da det går mange stier på kryss og tvers som lett kan forville en. Du går gjennom terreng som er preget av vær og vind. Busker og trær trives best nær bakken der de finner le, selv morelltrærne blir som busker langs bakken. Du treffer nå på stien som kommer fra stranda, ta nå til høyre og du vil gå mot havet og rullesteinene. Føl vinden og se hvordan naturen er blitt formet av naturkreftene. For de som innehar balansekunsten kan man følge rullesteinene helt til man har passert skjær nummer to som ligger rett på utsiden. Her vil du passere en stor kampestein. Jeg ble fortalt en historie om denne steinen: Historien  forteller at når steinen, kalt  Karamellsteinen,  kjenner lukten av nystekt brød så snur den seg, slik skaffet kvinnene seg muligens litt ro i en travel hverdag, der barna løp ned til steinen før brødlukta nåde den. 

De som vil holde seg på stien tar til venstre opp fra rullesteinene, denne er merket. Deler av stien er imponerende utformet med store steiner langs ytterkanten og små steiner på selve stien. Etter ca 400 meter har du Lille havn på høyre side, her kommer man tilbake på stien dersom man valgte å balansere på store og små rullesteiner, og kanskje har fått se at karamellsteinen snudde seg? Følg merket løype videre og du vil snart komme til et steingjerde, nok et kulturminne.  

Rett på innsiden er det en fotballbane som er klar til bruk, kanskje noen vil drive med aktiviteter her? Stien fører deg til et nytt steingjerde som hører til området Merdø gård/museum. Grass sletta som går ned mot Merdø gård og museum innbyr til aktivitet og piknik, kanskje det er her man skal ta sin rast? Eller dersom du heller vil ut på odden ved Lillehavn og ta en dans på Dansesteinen som skal ligge der, så har du muligheten. 

Vi går ned til Merdøgård, et gammelt skipperhjem som er bevart slik det så ut rundt 1800. I dag er det et skjærgårdsmuseum som holder åpent hver dag i skoleferien. 

Kiosk og kafe er det også her.

Nede ved den fantastiske stranda er det bare å boltre seg, her kan vi alle trives. Her er også den andre brygga man kan legge til med egen båt. 

Vi skal videre, til venstre går den asfalterte stien som går mellom husene på Merdø. Det er utrolig idyllisk, og folk har helt tydelig en kjærlighet til boligene sine der de ligger med velstelte hager og innbydende sitteplasser. Sjøbodene har fiskeredskaper lett tilgjengelige og man ser tydelig at lange tradisjoner videreføres. Vi nyter idyllen mens vi føres tilbake til utgangspunktet.

Det er ingen tvil, Merdø er et paradis:

”I sommervarmen tar vi kurven under armen,

Og drar til Merdø naturligvis.

Der vi bade kan i sjøen i hver liten bukt av øen.

Kom bli med på tur til Merdø, det er et paradis.” 

(Fra Merdøs pris)

God tur!