Kalvøysund festning

Månedens tur november og desember 2016. 

Kalvøysund festning – hvor historie og natur møtes

 

November den mørke, regntunge måneden. De fleste av naturens vekster er i dvale, men luktene er sterke og lyset er vakkert. En kort tur ute på Kalvesund eller en lengre skogstur ut til Nautholmen gir historie- og turopplevelse med panoramautsikt ut mot havet.

  • Lengde: ca. 3 km
  • Fremkommelighet: Skogssti med stein og røtter, tilgjengelig for barnevogn
  • Severdigheter: Kalvøysund festning ble bygget av tyskerne i 1941
  • Kart: Kart - Kalvøysund  (PDF, 478 kB)

Hvordan komme seg dit?

Kalvesund festning ligger på Flostaøya. Følg Riksvei 410 fra Arendal mot Tvedestrand. Ta av mot Flosta kirke/Staubø eller mot Kilsund. Avkjørselen til Kalvesund festning er merket fra Flosterøyveien, og ligger ca. 800 meter fra Kilsund. Ta inn på Kalvøysundveien og følg denne cirka 600 meter. Ta av til høyre på grusvei som fører deg til parkeringsplass som er tilknyttet det offentlige turområdet.

Litt historikk

Kalvøysund festning eies av Arendal kommune og har blitt stående slik etter at tyskerne forlot det etter krigens slutt i 1945. Det ble bygget av tyskerne i 1941, og var et kystfort med kanoner og et 50-talls bygninger og bunkere med formål å dekke det østlige innløpet til Arendal. 

Turbeskrivelse

Vi har lagt opp til en 3 km lang tur ut til Nautholmen, som ligger vest for Kalvøysund. Her er også spor av festninger og bunkere. Skogstien har mye stein og røtter, og blader kan gjøre underlaget glatt. Rundturen på selve Kalvøysunds festningsområde er 500 meter lang og kan sees på som en «dessert-tur».Flott å leke for barnefamilier, eller for å komme seg ut for å kjenne og se naturens skjønnheter. Området er tilgjengelig med vogn.

Start Nautholmen: Fra parkeringsplassen, gå tilbake 50 meter og ta til venstre ut på jordet (det er merket med bånd). Etter cirka 150 meter ta av på stien inn til venstre, og til høyre igjen motsatt vei av det pilene viser. Du er nå i en frodig skog, der du ser at stein er lagt ned for å sikre fremkommelighet i en annen tid, du passerer også et steingjerde som svinger seg langs med stien. Området har flere fjellskjæringer og varierende skog og urørt natur som pirrer sansene. Følg den bredeste stien og hold deg på østsiden av den lille bekken, så kommer en etter hvert ned til sjø og til Nautholmen. Nautholmen kan by på en fantastisk utsikt ut i havet, der vær og vind naturlig nok vil påvirke opplevelsene. Her er en mulig bålplass. Vi anbefaler å returnere samme vei, men for de eventyrlystne som ønsker et kupert, umerket og ulendt terreng, så er det mulig å følge kystlinja østover tilbake til Kalvøysund festning.

Tilbake på parkeringsplassen, gå forbi parkeringen, og inn på festningens området. Den brede flate stien til venstre i området fører deg langs bunkere og ut til flere utsiktspunkt.Her er både bålplasser og sittebenker, og spennende bunkere man kan gå inn i. Kan hende en vil gjemme seg for en lillesøster? Det går en trapp som kan ta deg ned til vannkanten dersom en skulle ønske det. Store deler av området er tilgjengelig for de fleste på grunn av et flatt og mykt underlag.

 

Arendal kommune ønsker dere en god tur!

Klikk for stort bilde
 

 

 

Klikk for stort bilde