Gjerstadvannet på Tromøy

Månedens tur september 2014. 

Gjerstadvannet rundt – en perle på Tromøya

Naturskjønne omgivelser rundt hele vannet og et rikt plante og dyreliv. Her har Gjerstadvannets venner tilrettelagt for flotte opplevelser med opparbeidet tursti. Samtidig loser de deg gjennom turløypa med informasjon om stedsnavn og dets opprinnelse, samt noen historiske hendelser.

Hvordan komme seg dit

Følg Rv 410 til Tromøybrua, over Tromøybrua ta til venstre i første rundkjøring mot Kongshavn. Kjør cirka 1 km og kjør til høyre mot Gjerstadvannet. Etter cirka 700 meter ta inn på en gårdsvei til venstre, etter cirka 500 meter er du ved en merket sti på høyre side. Det er imidlertid flere utgangspunkt for denne turen, , noe du kan se på kartet.

Parkering

Det er ingen opparbeidet parkeringsplass i umiddelbar nærhet. Vis hensyn til grunneiere og trafikkregler.

Turbeskrivelse

Hele rundturen er merket med blått, den er 5-6 km lang og du vil bruke cirka 1,5 time ved å gå rundt.

Underlaget varierer fra grusvei, traktorvei, men mest sti som Gjerstadvannets venner har tilrettelagt. Landskapet er variert og skifter mellom skog, åpent landskap, småkupert heiterreng og gammelt kulturlansskap. Det er tilrettelagt flotte rasteplasser.

Den merkede stien tar deg inn i skogen og opp på en hei, ned igjen er det noen få støpte trappetrinn som gjør nedstigningen litt enklere. Snart er du ved bekken som fører Gjerstadvannet og sjøvannet fra Samdumkilen sammen.

Gjerstadvannet var ferskvann inntill 1880, men da ble det sprengt ut en kanal slik at båtene kunne komme inn fra Sandumkilen, vannet ble da saltvann og en annen type fisk ble vanlig. På begynnelsen av 2000 tallet lagde grunneier en lukkemekanisme, slik at saltvannet ikke lenger går inn i Gjerstadvannet. Med årenes løp vil dermed Gjerstadvannet atter bli reint ferskvann.

Etter bekken fra lille Gjerstadvannet kommer du til en fin sti som tar deg inn i Eikeskogen. Turen videre er langs jorder og grusveier, og hele tiden godt merket. En fin tur en ettermiddag for de fleste.

Takk og gratulerer til Gjerstadsvannets venner som har tilrettelagt et så vakkert område for flere. Lykke til med åpningen av turløypa som vil finne sted i høst, der det vil være litt ekstra moro for store og små. På nåværende tidspunkt var ikke dato bestemt, så vi oppfordrer til å følge med i avisen for tidspunkt, sted vet vi jo ...

God tur!