Flageborg

Månedens tur juni 2012. 

Området er knyttet til Nidelva som er en lun og farbar innlandselv, kort vei unna vår opplevelsesrike skjærgård. Ved å gå langs stiene her vil man oppleve våtmarksvegetasjon som karakteriserer elvedeltaene, sørlandsskogen og utsikt til skjærgården. 

  • Tilgjengelighet: Stiene er godt tilrettelagte, bortsett fra Barlinddalen som kan være litt for kupert for rullestoler og barnevogner.
  • Kart: Flageborg - kart (PDF, 2 MB)

Hvordan kommer jeg meg dit?

Ta av til Nedenes fra E18. I rundkjøringen ved Kiwi er det skilt til Nedenes skole, som ligger langs Natvigveien på høyre side. Ved skolen er det gode parkeringsmuligheter. Et kart over turen er satt opp ved grusveien bak skolen.

Turbeskrivelse

Turen begynner ved Nedenes skole. Start ved grusvei/sykkelvei bak skolen, følg så denne til høyre. Etter en bratt bakke kommer man til boligområdet Grubenåsen. Hold til høyre i Opalveien og følg sykkel- og gangsti ned mot venstre mellom rekkehusene. Fortsett nedover Granittveien, frem til krysset ved Gneisveien, ta deretter til venstre og inn Kvartsveien. Ta så til høyre ned sykkel- og gangsti til Juvelveien, ta til høyre inn i Geologveien, deretter til venstre ned Porfyrveien. Gangveien fra Porfyrveien 12 til Flageborgveien er noe bratt.

Nedenes oppvekstforum sin folder: "Turstier Verven Barlinddalen" (pdf)

Barlinddalen

Flageborgveien går langs elva. Følg denne veien til venstre. Der Flageborgveien ender, ligger det to hus på høyre side. Mellom disse går stien inn til Barlinddalen. Etter en liten parkeringsplass for hyttene som ligger her, snor den kuperte stien seg mellom hytter og eplehager. Dette er Barlinddalen.

Barlindtoppen

En bratt kupert sti opp til høyre fører til utsiktspunktet Barlindtoppen. Herfra ser man skjærgården med Bryllupsholmene og Torungen fyr. Stien videre ligger på en egg som følger elveleiet. Når stien går nedover igjen, tar man inn en grusvei som går til venstre. Dersom man ønsker et bad på veien kan man her ta ned til Nidelva. Hvis man følger stien til høyre oppover mot skolen og passerer gressletta, er det fint å bade på stranda i Vinterhavna til venstre, eller på steinbrygga som ligger til høyre.

Utsikten

Følger man turløypa langs grusveien opp mot skolen igjen, er man nå rett i nærheten av Utsikten - et populært turmål i mange generasjoner. Stien går til høyre, ganske kupert og bratt oppover. På Utsikten belønnes man med en enda mer praktfull utsikt enn fra Barlindtoppen. Man tar samme sti ned igjen til grusveien, og fortsetter til høyre hvor man straks er tilbake på Nedenes skole.

Arendal kommune ønsker god tur i et frodig område!