Eydehavn skole

Månedens tur april 2013. 

Lysere tider er et faktum. Med klokka stilt en time frem, mot sommeren, kan vi registrere at sola fortsatt skinner når klokka har passert 20.00. Nå er det mulig å komme seg ut i skog og mark selv etter arbeidstid.

30 minutter daglig aktivitet for voksne og eldre og 60 minutter for barn og unge gir store helsegevinster. Med andre ord, ut på tur og du får helse i hvert minutt. 

Eydehavn

Eydehavn området kan vise til mye kultur og historie, og månedens tur tar oss med inn i noe av denne historien.

Kulturløypa på Eydehavn er en reise på historisk grunn, der man går på kjerreveier og stier, langs tjern og bekker og underveis passerer flere små skilt med tekster som forteller turgåere en historie om stedet man står på, samtidig er det satt opp mange fuglekasser her, også de med tekst som forteller om fuglene. Dette er en fantastisk måte og kombinere aktivitet og kunnskap på.

Kulturløypa ble laget i 2007, den er fortsatt godt brukbar, selv om noen tavler er ødelagt. Rundløypa er 2.7 km lang og går i et svakt kupert terreng på gamle stier og kjerreveier.

Hvordan komme seg dit

Buss

Linje 1 til Eydehavn, går hver halvtime.

Sykkel

Det er sykkel/gangvei helt fra Arendal til Eydehavn sentrum. Istedenfor å sykle den siste biten på riksvei 410 til skolen sykle via Eydehavn sentrum og ta sykkelstien forbi Kloppedalsbanen til skolen.

Bil

Kjør på riksvei 410 mot Eydehavn. Passer avkjørselen inn til Eydehavn og fortsett videre på riksvei 410, straks ser man avkjørsel til Gartha og Eydehavn skole på høyre side. Bilen kanparkeres på skolen.

Turbeskrivelse

Turen kan startes fra Garthaveien eller helt innerst i enden av Kloppedalsbanen. Beskrivelsen er tatt med start ved Garthaveien.

Gå bakken fra skolen ned mot riksveien, på høyre side står et postkassestativ, rett på nedsiden av Garthaveien.

Følg den private veien som går inn mot et hvitt hus, man passerer huset og går inn på det tilhørende tunet, etter å ha passert et lager med ved er man snart inne på stien, dette blir bekreftet med en tavle der det står at du er nå inne på den gamle Tvedestrandsveien som var i bruk frem til 1920. Stien er godt merket med gule maling flekker på trærne.

De neste tavlene beskriver tresortene bjørk og eik, og så ser man den første fuglekassa som er laget til kjøttmeis, her er det bare og starte å lese, mange muligheter for læring!

Ca. 800 meter inn i løypa kommer man til et enormt grantre. Hvor gammelt kan det være? En voksen person forsvinner bak stammen, og det ruver høyt opp mot himmelen. Fascinerende stort synes vi.

Etter å ha gått 1 km kommer man ut på en vei som fører forbi noen hus og ut på Garthaveien. Stien fortsetter inn i skogen igjen straks til høyre, se etter de gule merkene. Du har nå Ulfsryggtjenna på din høyre side. Neste fugl du kan lære om er Svarthvit fluesnapper og blåmeis, (det er femteklasse 2012 ved Eydehavn skole som har laget disse fine illustrasjonene og kassene).

Stien går til venstre inn i skogen og fører deg videre til Garthatjenn. En skråning går opp til et gammelt hus og en kjerrevei. Her er det lett og miste stien, så vi har merket stien videre litt ekstra med rødt/hvitt bånd. Når du kommer opp på kjerreveien skal du ta til høyre. Følge kjerreveien innover, etter en stund svinger kjerreveien til høyre, men du fortsetter rett frem. Du vil komme til et skilt som sier KULTURLØYPA, følg dette skiltet, du vil da ta av på en annen sti inn til høyre. Etter et par hundre meter senere kommer du til en plass der det er tydelige spor av barnelek, her er lavo, stige og huske. Et skilt står også her som sier KULTURLØYPA videre til venstre. Siste delen fører ned til høyre mot kanalen som bringte vann til den nye industrien på Eydehavn.

Stien ender ved kloppedalsbanen, banen som brukes til forskjellige idrettsaktiviteter, her står kart og tekst over kulturløypa – Ulfsryggtjenna rundt. På andre siden av fotballbanen ta gang/sykkelvei opp til høyre og du er straks tilbake på Eydehavn skole.

Arendal kommune ønsker dere en riktig god tur!