Vi har fokus på FNs bærekraftsmål og på å vise frem våre internasjonale miljøer og aktiviteter. Gjennom våre arrangementer opplyser vi om viktige temaer knyttet til miljø- og samfunnsutvikling. Les mer om Sammen i verden.
Se programmet for 2023
Velkommen til Sammen i verden 2023
Hanne Hellvik
I oktober hvert år samler Arendal kommune og ulike aktører seg for å arrangere «Sammen i Verden». Fokuset er at store og små skal lære om FNs bærekraftsmål, og inspirere til å jobbe sammen for å oppnå målene. I år fyller Arendal 300 år. Arendal har alltid hatt ett blikk ut mot verden, og var på 17- og 1800-tallet en av landets største og rikeste sjøfartsbyer. Utfordringene var andre den gangen enn de er i dag, og vil være i fremtiden.
Selv om Norge er et av landene som skårer best i bærekraftsmålrapporten for 2022, så gjør Norge det også vanskeligere for mange andre land å nå sine mål. Mye eksport av våpen og fossilt brennstoff er en av grunnene.
I tillegg importerer vi mange varer og tjenester som har store negative effekter på klima og miljø i de landene vi importerer dem fra. Det er ikke nok å være miljøvennlig i produksjon i Norge om vi fortsetter å kjøpe varene fra andre land, og selger varer som gjør det vanskelig å nå bærekraftsmålene. Vi liker å si at Norge er best, men relatert til bærekraftsarbeidet har vi fortsatt store utfordringer.
Det er spennende med ny næring som bidrar til vekst i Arendal kommune, men dette kan også skape motsetninger mellom utvikling og bærekraft som nesten er umulige å håndtere. I anledning Arendals 300-års jubileum vil det på FN-dagen arrangeres en panelsamtale som er åpen for allmennheten om akkurat dette temaet.
Men bærekraft handler om mer enn økonomi og miljø. Det handler også om sosiale forhold. Arendal er en mangfoldig og multikulturell kommune. Vi trenger alle perspektiver for å finne gode løsninger. Vi håper derfor at du blir med på «Sammen i Verden-uka», slik at vi kan snakke, diskutere og jobbe sammen for å skape en bedre fremtid både lokalt og globalt.
Hanne Hellvik, Rådgiver, FN-sambandet Sør-Vest.
Welcome to Sammen i verden 2023
In October every year, Arendal municipality and various actors come together to organize "Sammen i verden". The focus is to learn about the UN's sustainability goals, and inspire them to work together to achieve these goals.
This year, Arendal turns 300 years old. Arendal has always looked out towards the world, and in the 18th and 19th centuries was one of the country's largest and richest shipping towns. The challenges were different then than they are today, and will be in the future.
Although Norway is one of the countries that scores best in the sustainability goals report for 2022, Norway also makes it more difficult for many other countries to reach their goals. A lot of arms and fossil fuel exports is one of the reasons. In addition, we import many goods and services that have major negative effects on the climate and environment in the countries concerned. It is not enough to be environmentally friendly in production in Norway if we continue to buy the goods from other countries, and sell goods that make it difficult to achieve the sustainability goals. We like to say that Norway is the best, but related to sustainability work we still have major challenges.
It is exciting to have a new industry that contributes to growth in Arendal municipality, but this can also create contradictions between development and sustainability that are almost impossible to handle. On Arundel’s 300-year anniversary, a panel discussion is open to the public on this very topic on UN Day.
However, sustainability is about more than economics and the environment. It is also about social conditions. Arendal is a diverse and multicultural municipality. We need all perspectives to find good solutions. We therefore hope that you will join "Together in the World Week", so that we can talk, discuss and work together to create a better future both locally and globally.
We look forward to seeing you there!
Hanne Hellvik, Councellor, FN-sambandet Sør-Vest.
Program 2023
Programmet for 2023
Programmet for 2023 er fortsatt under utvikling. Vi legger til nye programposter løpende. Se foreløpig program nedenfor.
Torsdag 19. oktober: FN-rollespill: FNs Sikkerhetsråd møtes for å diskutere konflikten i Mali
Dato: Torsdag 19. oktober, kl. 9:00
Sted: Arendal kultur- og rådhus, bystyresalen
Målgruppe: Videregående skole
Påmelding sendes til: sor@fn.no
Konflikten i Mali har foregått i mer enn 10 år, men har fått lite oppmerksomhet. Konflikten står mellom flere parter: regjeringen, tuareg-separatister og andre militante grupper, deriblant ulike islamistiske terrorgrupper. I tillegg til MINUSMA, en FN-ledet fredsbevarende styrke hvor også Norge har bidratt, har både franske styrker og russiske leiesoldater vært i landet etter invitasjon fra landets regjering. FNs Sikkerhetsråd må forsøke å finne en løsning på konflikten og de store humanitære utfordringene den fører med seg.
Bærekraftsmål
16: Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner
17: Samarbeid for å nå målene
Sikkerhetsrådet
Logo FN-sambandet
19.10.2023 09.00
Fredag 20. oktober: Arendal fyller 300 år og vi feirer storstilt med et «Folk møter folk» i folkedrakt!
Dato: Fredag 20. oktober kl. 09:00-10:45.
Sted: KUBEN museum og arkiv, kafeen.
Vi inviterer en gruppe på 20 mennesker til samtale, men det er også mulig å være tilskuer til arrangementet. Publikum trenger ikke melde seg på.
Vi tar «Folk møter folk» ett steg videre, og møtes i KUBEN museum og arkiv. I folkedraktene våre. Til samtale. Med et ønske om å dele litt av hverandres liv, historier og erfaringer – på tvers av ulike landegrenser. Arrangementet er en del av jubileumsutstillingen «Stolt og staslig». Målet er størst mulig variasjon i uttrykk på tvers av kommuner, fylker og landegrenser, og at mennesker som kanskje aldri ellers ville møtt hverandre får muligheten til å møtes.
Om "Folk møter folk"
I 2015 ble dialogmetoden «Folk møter folk» utviklet i Arendal, som et etterlengte ønske om å skape felles møteplasser for folk som hadde bodd lenge i Arendal, og nyankomne flytninger og innvandrere. Dialogmetoden kom til å bli en viktig katalysator for inkluderingsarbeidet i Arendal kommune, med sin enkle form og visjon: vi kobler mennesker som vi tenker kan ha glede, interesse og nytte av å møtes. Mennesker som kanskje ikke ellers ville møtt hverandre. Slik ble det jobbet målrettet og systematisk med å samle folk rundt langbord til samtale i det offentlige rom. På biblioteket i Arendal, i Teaterparken, i kirkerommet og ikke mist det storslagne arrangementet på Sam Eydes plass der 100 mennesker møtte hverandre til bords.
Metoden er siden spredt til flere kommuner i Norge, og også over landegrenser til Polen, Portugal og Spania gjennom internasjonale prosjektsamarbeid. «Folk møter folk» er tildelt pris fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet for «Beste ide for inkludering». Det er Arendal voksenopplæring, Med Hjerte for Arendal og Arendal bibliotek som i felleskap har utviklet «Folk møter folk».
Les mer om "Folk er Folk" på nettsiden til Med Hjerte for Arendal
For spørsmål, ta kontakt med:
Hilde Mjøs, prosjektleder Folk møter folk, samfunnskontakt Arendal voksenopplæring, tlf 91 73 63 68
Lisbeth Iversen, leder for Med Hjerte for Arendal, tlf 92 01 46 06
Folk møter folk i folkedrakt
20.10.2023 09.00
Fredag 20. og lørdag 21. oktober: "Frihet, JA!" - workshop med Menneskerettighetsakademiet
Dato : Fredag 20. oktober kl 14.00-19:00 og og lørdag 21. oktober kl 09:00-16:00.
Sted: Thon Hotel, Friergangen 1, Arendal sentrum
Målgruppe: Kvinner med flerkulturell bakgrunn
Påmelding: Nishi Asdal, e-post nishi.asdal@arendal.kommune.no
Gjennom to spennende dager vil et tyvetalls kvinner arbeide sammen i grupper, samtale, delta i aktiviteter og forhåpentligvis få ny kunnskap og mange nye tanker. Ingen kursavgift.
Noen av spørsmålene som vil stå i sentrum på workshopen:
- Hva betyr frihet for meg?
- Forstår vi klarere hva frihet er, hvis vi har erfart hvordan det er å ikke ha den?
- Hva er sosial kontroll?
- Hvordan påvirkes vi av kultur? Kan vi skape ny kultur?
- Hva er menneskerettigheter?
- Hvilke kvinnelige forbilder finnes? Er jeg selv et forbilde?
- Kan jeg selv lære opp andre kvinner?
Som deltaker:
• Blir du kjent med mange andre kvinner
• Får du kunnskap om kvinners rettigheter og likestilling
• Får du kursbevis
• Får du mulighet til å samarbeide videre med Menneskerettighetsakademiet og selv organisere opplæringsaktiviteter for kvinner i ditt nærmiljø
Praktisk informasjon: Det serveres kaffe, te, frukt og kaker. På lørdag blir det lunsj kl 12:00. Workshopen avsluttes med utdeling av kursbevis lørdag kl. 16:00.
For mer informasjon:
Nishi Asdal, seniorkonsulent, Kulturenheten, tlf 99 02 11 22, eller e-post nishi.asdal@arendal.kommune.no
Elsa Yohannes Samuel, prosjektkoordinator, Menneskerettighetsakademiet, tlf 95 89 40 21, e-post elsa@mr-akademiet.no
Menneskerettighetsakademiets nettside
Elsa og Lillian - Menneskerettighetsakademiet
Program workshop
Fredag 20. oktober kl. 14.:00 - 19:00
• Velkommen
• Frihet - JA! Refleksjon og samtale i plenum
• Hvilke frihet er viktigst? Gruppearbeid om frihetens ulike sider
• Hva sier menneskerettighetene og norske lover?
- Pause med servering
• Mennesker i grupper. Øvelse
• A ta vare på hverandre, eller kontrollere? Gruppearbeid med analyse av ulike situasjoner
• Ett minutt. Energilader
• Avrunding
Lørdag 21. oktober kl. 09.00 - 16.00
• Stå på linje og si navn
• Kulturer i endring. Refleksjon og gruppearbeid
• Kort om kvinners menneskerettigheter
• Tidslinje om milepæler i kvinnehistorien. Gruppearbeid med bilder
- Lunsj kl 12:00
• Hvor mye skal barn få lov til å bestemme? Om barneoppdragelse
• Dialogøvelsen. Diskusjon om aktuelle dilemmaer
• Evaluering og videre samarbeid
• Avslutning med kursbevis
Kursledere:
• Marit Langmyr, prosjektleder i Menneskerettighetsakademiet
• Lillian Hjorth, daglig leder i Menneskerettighetsakademiet
• Elsa Yohannes Samuel, prosjektkoordinator i Menneskerettighetsakademiet
Arrangør/samarbeidspartnere: Arendal kommune, Agder fylkeskommune og Menneskerettighetsakademiet.
Where after all do human rights begin? In small places, close to home – so close and so small that they cannot be seen in any maps of the world. (Eleanor Roosevelt)
Frihet, JA!
20.10.2023 14.00
Mandag 23. oktober: Hans Børli å je - konsert med Erik Lukashaugen
Dato: Mandag 23. oktober kl 19:00.
Sted: Arendal bibliotek
Målgruppe: Alle.
Billetter: Kr 100 får kjøpt hos Arendal bibliotek eller i døra (hvis det er plasser igjen).
Erik Lukashaugen er en av Norges travleste visesangere, mye takket være hans tolkninger av tømmerhuggeren Hans Børlis dikt. Børli-albumene «Av en sliters memoarer» (2013) og «Vi eier skogene» (2018) ble hyllet av så vel kritikere som publikum og ble belønnet med henholdsvis Vidar Sandbecks kulturpris «Regnbågåbrua» og nominasjon til Spellemannspris. Høsten 2021 slapp Lukashaugen sitt femte album «Det vi rakk» som fikk strålende omtaler, bl.a. for artistens egne tekster.
Velkommen til en stemningsfull og humørfylt helaften full av lyriske tekster, vakre melodier, musikalske krumspring og masse humor!
Arrangører: Arendal bibliotek, Austegdelaget og Folkeakademiet Arendal.
Erik Lukashaugen
Erik Larsen
23.10.2023 19.00
Tirsdag 24. oktober: Barnetog og FN-film
Dato: Tirsdag 24. oktober, kl. 09:00
Sted: GRID-Arendal og Arendal Kulturhus, Store Torungen
Målgruppe: 5-7. trinn
Påmelding sendes til: sor@fn.no
Alle på 5.-7.trinn i Arendal kommune inviteres til å feire FN sin bursdag 24.oktober 2023. Dagen starter med barnetog med musikk, flagg og FN-filuren. Oppmøte utenfor GRID-Arendal kl 09:00.
Etter barnetoget blir det gratis filmvisning av "Dounia and the Princess of Aleppo" i Store Torungen. Filmen handler om Dounia som bor sammen med familien i et krigsherjet Syria, og etter morens død vokser hun opp sammen med faren og besteforeldrene. Selv om det er vanskelig forhold i landet, har de det som de trenger for å overleve. Dette endrer seg når faren settes i fengsel, og hjemmet deres bombes. Sammen med naboene flykter den lille familien fra Syria. Filmen varer i 1 time og 12 minutter. FN-Sambandet holder en kort innledning om det å være på flukt i forkant av visningen.
Arrangører: FN-Sambandet Sør, GRID-Arendal og Arendal kommune.
Bærekraftsmål:
16: Tilhørighet
Barnetog FN-dagen
FN-film Dounia
24.10.2023 09.00
Tirsdag 24. oktober: Handelsspillet
Dato: Tirsdag 24. oktober, kl. 12:00
Sted: Kulturkammeret (hjertekammeret)
Målgruppe: Ungdomsskole
Påmelding sendes til: sor@fn.no
I dette rollespillet skal elevene simulere handel mellom rike og fattige land. Målet er å vise elevene hvordan ulike forutsetninger og urettferdige strukturer fører til økt ulikhet mellom land, og hvordan produksjon og handel av varer henger sammen med klimaendringer.
Handelsspillet
Logo FN-sambandet
24.10.2023 12.00
Om Sammen i verden
Arendal kommune har siden 2005 arrangert Internasjonale dager. I 2020 skiftet vi navn til Sammen i verden.
Målet er:
- Fremme lokalt engasjement, debatt og dialog om bærekraftsmålene
- Skape møteplasser og dialogpunkter som kan bidra til holdningsendringer i vår kommune gjennom økt kunnskap
- Sette fokus på viktige temaer knyttet til bærekraftig samfunnsutvikling
- Mobilisere til å ta et felles ansvar - fordi det koster å la være
- Inspirere til ansvar om bærekraft gjennom eventer og aktiviteter
- Å være en «outreach» for våre bærekraftige internasjonale firmaer til et allment publikum
I Arendal jobber vi for å skape endring og har et sterkt fokus på samskaping som arbeidsmetode og medborgerskap i fokus. Kommuneplanens samfunnsdel er et resultat av samskaping mellom innbyggere, næringsliv, organisasjoner, frivillighet og kommunen.
Gjennom aktiviteter ønsker vi å mobilisere bredt i Arendal - barn, ungdom, voksne og eldre - ved å utfordre lokale aktører til å løfte i fellesskap og lage diskusjonsarenaer.
Tidligere arrangementer
Se programmet for "Sammen i verden" 2022.
Samarbeidspartnere
Sammen i verden er et samarbeid mellom Arendal kommune og flere arrangører:
FN-sambandet regionalt kontor
GRID-Arendal
Agder fylkeskommune
Arendal bibliotek
Arendal innvandrerråd
Arendal voksenopplæring
Bomuldsfabriken Kunsthall
Røde Kors Arendal
Kontakt oss
Kulturnettverket i Arendal kommune er sekretariat for Sammen i verden.
Nishi Asdal
Tlf: 99 02 11 22