Kostholdsråd - Arendal kommune

Kostholdsråd

Mat og drikke er viktig for god helse. Riktig mat forebygger sykdom. Det gjelder også for de eldre, selv om alderdom, ensomhet og sykdom kan føre til nedsatt appetitt og spiseevne. Riktig mat og nok mat forebygger fall hos eldre. Kostholdet er ikke hele løsningen for å holde seg frisk, men en viktig del. Kostholdet kan legge til rette for å kunne være mer fysisk aktiv.

Ved sykdom er den enda viktigere med hyppige måltider som er rike på protein og energi. Enkle tilsetninger som beriker maten kan øke ernæringen i maten uten å øke mengden mat. 

Eksempler på dette er å tilsette en spiseskje soyaolje (smakløs) i yogurt eller sauser, tilsette fløte i sausen eller kaffien. Bruke ekte smør eller majones på brødskiva.  

Arendal kommune har laget studieheftet Mat og måltider i eldreomsorgen (PDF, 5 MB). Målet er å inspirere til nytenkning og oppmuntre til faglig oppdatering omkring mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Her er også gode eksempler på beriking av mat og andre gode tips for å øke appetitten.

Kontaktperson for Kostholdsråd er Tove Nævisdal, avdelingsleder for produksjonskjøkkenet i Arendal kommune
Telefon: 99 15 52 14