Til barn og unge - trenger du noen å snakke med?

Trenger du noen å snakke med? 

I møte med den nye virkeligheten med koronaviruset vil vi reagere forskjellig. Usikkerhet, ubehag, redsel og angst vil være helt vanlig i møte med et virus en ikke har helt kontroll på. Det er psykisk tøft for mange, og særlig for de som allerede sliter med psykiske plager eller andre problemer. 
  
Hvis du føler deg redd og alene, eller hvis du strever med vonde tanker: Det beste rådet er alltid å snakke med andre. Men hvem kan du snakke med? Her er våre råd til deg:  

Snakk med en venn – og vær en venn 

Når dere ikke møtes på skolen, er det ekstra viktig å snakke med venner på Facetime eller Snap. Fortell en venn om det som gjør deg trist og lei – og husk å spørre tilbake hvordan vennen din har det! Nå er det så viktig at vi hjelper hverandre! 

Snakk med foreldre eller en annen trygg voksen 

Tenk gjennom hvem du stoler på og som du liker å snakke med. En i familien? En på skolen? En nabo? En du kjenner fra fritidsaktiviteter? Send en melding, for eksempel: Jeg tenker på så mye om dagen – kan vi snakke litt sammen? 

Snakk med læreren din 

Læreren kjenner både deg og vennene dine. Hvis du har det vanskelig, eller har en venn som har det vanskelig - fortell det til læreren din! En lærer er god til å lytte og vet ofte hva som kan hjelpe.  

Ring helsesykepleier 

Helsesykepleier har mye trening i å snakke med barn og ungdom som har vonde tanker. Nå som skolen er stengt, har helsesykepleier hjemmekontor og er tilgjengelig på telefon. Send SMS med navnet ditt og hvilken klasse du går i, så ringer hun deg opp. Nummer til helsesykepleier ligger på skolens hjemmeside. 

Ring Arendalshjelpa 

Fra mandag til torsdag fra kl. 11:00 - 14:00 kan både barn, ungdom og voksne ringe Arendalshjelpa. Her vil du treffe en ansatt i Arendal kommune som har god kompetanse i å snakke med mennesker som synes livet er vanskelig.
Tlf. 90 92 80 90 

Snakk med noen når det blir kveld og natt 

Alarmtelefonen for barn og unge er åpen hele døgnet
Her får du snakke med en voksen som ønsker å hjelpe deg - på 8 forskjellige språk. Hvis du er midt i en vanskelig situasjon setter de deg i kontakt med noen i Arendal som kan hjelpe deg. Ring også hvis du tror noen andre barn har det vanskelig 

Korspåhalsen – Røde kors

Korspåhalsen er gratis, trygt og anonymt for deg opp til 18 år, og har åpent på kvelden. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Du kan også snakke med andre på din egen alder på.

UngePårørende.no

ungepårørende.no er et nettsted som er laget for (og med) barn som er pårørende. En pårørende er er en slektning, venn, eller annen relasjon som føler omsorg eller ansvar for noen som har en funksjonsnedsettelse, er fysisk eller psykisk syk, rusavhengig, spillavhengig, innsatt i fengsel, eller er død. Du kan bruke chat, ringe eller sende brev og alle som jobber i ungepårørende har taushetsplikt.