Ofte stilte spørsmål og svar om korona

Vi får en del spørsmål om korona, og har samlet noen spørsmål og svar. Vi oppdaterer med flere spørsmål og svar fortløpende. 

Hvordan finner jeg koronasertifikatet mitt?

Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ koronatest. Du må logge deg inn på helsenorge.no for å se sertifikatet ditt. 

Logg inn på helsenorge.no

Jeg er ikke en digital bruker. Hvordan får jeg koronasertifikat?

Fra torsdag 24. juni kan du som ikke kan bruke smarttelefon, PC eller nettbrett få tilsendt koronasertifikatet i posten. Les mer på helsenorge.no

Fullmakt

Du kan gi andre fullmakt til å bruke tjenester på helsenorge.no på dine vegne, og du kan få tilsvarende fullmakt fra andre.
Les mer om fullmakt på helsenorge.no.

 

 

Jeg skal på ferie til Arendal. Hvilke regler gjelder?

Vi følger nasjonale råd og anbefalinger. Oversikt over lokale og nasjonale tiltak.

Munnbind

Det er ikke påbud om munnbind i Arendal kommune. Kommuneoverlegen minner om at det er viktig å holde avstand. Man kan bruke munnbind der det er vanskelig å holde 1 meters avstand.


Arrangementer

Se også vår nettside om arrangementer

Vi vil ha ha en sommeravslutning på skolen/i barnehagen. Hvilke regler gjelder?

Alle sommeravslutninger, klasseavslutninger o.l. regnes som en privat sammenkomst på offentlig sted og må følge smittevernsreglene som gjelder for dette. Dette gjelder både når de er arrangert av skolen eller foreldre. Anbefalingen er å unngå blanding av mer enn to kohorter. 

Les reglene for privat sammenkomst på offentlig sted - helsenorge.no
 

Hvordan gjennomføres vitnemålsseremoni for 10. trinn?

Skolene kan arrangere en vitnemålseremoni der det er inntil 50 «tilskuere» på fast anviste plasser. Skolene har fått informasjon fra kommunens smittevernteam om hvordan arrangementet kan gjennomføres i henhold til smittevernreglene.

Vi skal ha et arrangement og ønsker unntak fra nasjonale regler

Kommunen gir ikke særskilte godkjenninger eller dispensasjoner fra nasjonale bestemmelser. Dere må selv sette dere inn i nasjonale regler og retningslinjer, og følge disse.

Jeg skal arrangere bryllup eller bursdagsfeiring. Kan jeg da følge reglene for et offentlig arrangement?

Nei. Et bryllup/en bursdagsfeiring defineres som en privat sammenkomst. 

  • Et offentlig arrangement er et arrangement på offentlig sted som er åpnet for offentligheten. Det vil si at alle kan melde seg på og bli med. 
  • Et privat arrangement på et offentlig sted er fortsatt et privat arrangement, fordi det ikke er åpent for hvem som helst. 

Hvis du skal holde bryllupet/bursdagen hjemme (et privat sted), gjelder disse reglene

Hvis du skal holde bryllupet/bursdagen på et offentlig sted, gjelder disse reglene

Vi skal ha selskap i et telt. Regnes det som utendørs?

Nei. Telt regnes som innendørs fordi det har 3 til 4 vegger og blir et tilnærmet «lukket rom».

Hvem regnes med i antallet for private arrangementer på offentlig sted?

Vaksinerte personer regnes med i det totale antallet som er lov å ha på en privat sammenkomst på offentlig sted. Det er bare i private hjem at vaksinerte ikke telles med i det totale antallet som er anbefalt. 

Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av et arrangement på offentlig sted, regnes ikke som en del av maks antall personer som er lov å samles.

Vi ønsker å bruke hurtigtesting av deltakere ved arrangement - hva gjør vi?

Hvis dere planlegger et arrangement og ønsker å bruke hurtigtesting av deltakere, har dere selv ansvar for å skaffe hurtigtestene og stille med personell til å teste deltakerne. Kommunen har ikke hurtigtester til slike formål, og vi har heller ikke helsepersonell som kan teste deltakerne.

Hurtigtester kan bestilles hos flere grossister, bl.a Gustav Pedersen. Det er også egne firmaer som tilbyr hurtigtesttaking til arrangementer.

 

Karantene

Se også vår nettside om karantene

Hvor lenge må jeg være i karantene?

Alle som har vært nærkontakt til en smittet må være i karantene i 10 dager.

Les mer om karantene her.

Vi er allerede i karantene. Nå har vi også fått beskjed fra skolen om en en ny smittet og ny karantene. Hvor lenge må vi sitte i karantene?

Som hovedregler må dere forholde dere til den siste meldingen dere har fått om karantene. Dere trenger ikke ta to tester. Det er testdato og karantenedato i den siste meldingen som gjelder. 

Jeg er vaksinert. Må jeg i karantene?

Vaksinerte er ofte unntatt karantene, men det er avhengig av om du har fått en eller to doser. Det er også avhengig av når du har fått vaksinen. 

Les reglene om vaksinerte og karantene her.

Jeg har hatt korona. Må jeg i karantene?

Hvis du kan dokumentere at du de siste seks månedene har gjennomgått covid-19, kan du få unntak fra smittekarantene og ventekarantene.

Testen må være tatt med godkjente testmetode (PCR-test eller antigen hurtigtest) og dokumentasjonen må være fra norsk helse og omsorgstjeneste. Den positive testen må være mer enn to uker gammel.

Jeg er fullvaksinert. Kan jeg likevel være smittebærer og smitte andre?

Ja, det kan du, dessverre.

Selv om du er vaksinert kan du også selv blir syk, men heldigvis ser vi ikke at folk blir alvorlig syke etter vaksineringen.

Derfor er det viktig at man holder seg hjemme hvis man får symptomer som kan likne på covid-19. Vi anbefaler også at man da bestiller seg en test og kun omgås dem man bor med inntil testsvar foreligger.

 

Vaksinasjon 

Se også vår nettside om vaksinasjon

Hvordan finner jeg koronasertifikatet/vaksinepasset mitt?

Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ koronatest. Du må logge deg inn på helsenorge.no for å se sertifikatet ditt. 

Logg inn på helsenorge.no

Jeg er ikke en digital bruker. Hvordan får jeg koronasertifikat?

Fra torsdag 24. juni kan du som ikke kan bruke smarttelefon, PC eller nettbrett få tilsendt koronasertifikatet i posten. Les mer på helsenorge.no

Fullmakt

Du kan gi andre fullmakt til å bruke tjenester på helsenorge.no på dine vegne, og du kan få tilsvarende fullmakt fra andre.
Les mer om fullmakt på helsenorge.no.

 

 

Hvordan kommer jeg meg til vaksinasjon på Sør Amfi?

Koronavaksinering skjer på Sør Amfi. Adressen er: Arendal idrettspark, Østensbuveien 80, 4848 Arendal.

Transport

Av smittevernhensyn skal du møte opp alene, eller sammen med en ledsager hvis du har behov for det. Du må selv sørge for transport til vaksinasjonslokalet. 

Buss 

Rute 112 og 113 går fra Arendal sentrum til Arendal idrettspark. AKT reiseplanlegger.

Parkering for forflytningshemmede

Det er reserverte parkeringsplasser ved Sør Amfi. 

Rullestoler tilgjengelig i Sør Amfi

Det er rullestoler til utlån i hallen.

Finnes det er kart over innganger, utganger og parkering på Sør Amfi?

Ja, her er kartet over Sør Amfi. Det er også godt merket på Sør Amfi. 

Klikk for stort bilde 

Hvilke dager vaksinerer dere?

Pr. 18. juni vaksinerer vi hver onsdag og torsdag. Hvis vi får flere vaksiner enn forventet vil vi vurdere flere vaksineringsdager. 

Hvilket doseintervall gjelder for meg?

Pr. 21. juni er intervallet mellom 1. dose og 2. dose 12 uker.

Noen grupper skal ha et kortere intervall mellom dosene.

  • Organtransplanterte og enkelte immunsupprimerte: 3 uker. Hvis du er i tvil må du avklare med fastlegen din.
  • Personer med underliggende sykdommer i gruppe 4-7:  6 uker.

Personer i disse to gruppene må ta kontakt med vaksinetelefonen på tlf 90 97 67 40 for å endre timen du får på sms til et kortere intervall.

Jeg skal på ferie i sommer. Hva gjør jeg hvis jeg er bortreist når jeg får time?

Det er din hjemkommune som har ansvar for deg og får vaksinedoser til deg. Vi må fortsette vaksineringen i sommerferien og ber derfor at du planlegger slik at du tar hensyn til dette.

Du får en SMS når det er din tur. Du må selv bestille time. Hvis du skal på ferie, kan du velge å vente med å bestille time. Hvis det er viktig for deg å få vaksine så tidlig som mulig, anbefaler vi at du utsetter ferien. 

Vi hjelper deg med å endre tidspunkt for vaksine, hvis du får akutt sykdom eller skade/andre uforutsette hendelser som du ikke kunne forutse.

Hvis du har bestilt time og likevel ikke kan benytte den, er det viktig at du avbestiller timen via vår nettside og kontakte vaksinetelefonen for å få ny time.

Jeg bor i Arendal i sommerhalvåret. Kan jeg få vaksine her?

Det er som hovedregel din hjemkommune som har ansvar for deg og får vaksinedoser til deg. Utgangspunktet er at man skal kunne motta både dose 1 og dose 2 i samme kommune.

Vi er pålagt å tilby vaksine i Arendal hvis du oppholder deg i kommunen over en lengre periode. I Arendal må du oppholde deg i kommunen i mer enn 12 uker for å få vaksine her. Vi ber om at du sender navn og telefonnummer til ak.vaksine@arendal.kommune.no, slik at vi kan ta kontakt med deg. 

Når og hvordan får jeg beskjed om at det er min tur?

Du mottar SMS fra kommunen

Vi sender deg en SMS eller ringer når du kan bestille time til vaksinasjon. 

Når du mottar SMS fra kommunen vil avsenderen være "c19". Dette er navnet på vår bestillingsløsning for vaksinasjon. I enkelte tilfeller vil kommunen sende deg SMS fra avsenderen "arendalkom" eller ringe deg fra vår vaksinetelefon 90 97 67 40. 

I meldingen vil du få beskjed om å bestille time og informasjon om vår vaksinetelefon. All vaksinasjon vil skje på Sør Amfi eller hos din fastlege. Det er gratis å ta vaksinen og du vil aldri få krav om noen form for betaling for å få vaksinen.

Jeg er i en risikogruppe. Når får jeg vaksine?

Det er fastlegene som melder inn prioriterte innbyggere med underliggende sykdom/ tilstand til kommunen. Vi sender ut SMS når det er din til til å få vaksine. Ta kontakt med fastlegen din hvis du har spørsmål om vaksinering. 

Jeg har alvorlig svekket immunforsvar, når bør jeg få dose to?

Det er anbefalt å få 2. dose med Comirnaty etter 3 uker. Kontakt vaksinetelefonen på tlf 90 97 67 40 for å bytte time. Er du i tvil, ta kontakt med fastlegen din.

Kan jeg sette meg på venteliste?

Mange har satt seg på venteliste for restdoser. Vi har nå fått nesten 4000 på lista og må derfor stenge påmeldingen. Vi starter på toppen av lista og ringer deg hvis du er så heldig å få en restdose. Allerede kl. 12 mandag 7. juni hadde vi 1000 på venteliste. Det betyr at det er mindre sjanse for å få en telefon fra oss, jo senere du har meldt deg på. 

Hvilken type vaksine får jeg?

Det er pr. nå kun Comirnaty-vaksinen fra Pfizer/BioNTech som brukes i Arendal. 

Har vaksinene bivirkninger?

Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger.

Les mer om bivirkninger eller symptomer etter koronavaksinasjon på fhi.no.

 

Jeg er i en risikogruppe pga. underliggende sykdom. Jeg har fastlege i en annen kommune enn den jeg bor i. Hva gjør jeg?

Alle som bor i Arendal skal vaksineres her. 
Hvis du er i denne gruppen og har fastlege i en annen kommune, må du ta kontakt med fastlegen din for å sikre at du blir registrert. Fastleger i andre kommuner må melde inn prioriterte pasienter til oss via ak.vaksine@arendal.kommune eller sikker digital post

Prioritering av innbyggere som for tiden ikke har fastlege ivaretas av oss. 

Andre innbyggere blir kontaktet direkte av Arendal kommune via sms. 

Jeg har fått første dose av AstraZeneca. Hva skjer med dose to?

Du vil få tilbud om å motta dose 2 med Comirnaty-vaksinen fra Pfizer/BioNTech. 

Informasjon om dose to til de som har fått første dose med AstraZeneca-vaksine (07.05.21)

Til deg som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen

Informasjonsskriv fra FHI: Til deg som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen. (23.04.21)

 

Jeg har fått dose 1 i utlandet. Når får jeg dose 2?

Gjestearbeidere eller personer som er vaksinert med dose 1 i utlandet kan ikke regne med å få dose 2 med Comirnaty-vaksinen fra Pfizer/BioNTech etter ordinært doseintervall. Hovedregelen er at gjestearbeidere skal få tilbud samtidig som sine ordinære prioritetsgrupper i Norge, selv om det betyr at dose 2 blir forsinket. 

Kan jeg få Moderna-vaksinen i Arendal?

Arendal kommune vaksinerer ikke med Moderna, og vi kan derfor ikke gi dose 2 av denne vaksinen til personer som har mottatt dose 1 annet sted. 

Skal barn vaksineres?

Vaksinen er foreløpig ikke godkjent for barn og unge under 18 år.

De vaksinekandidatene som har kommet lengst, er ikke testet på barn under 16 år. Det er svært sjeldent at barn blir alvorlig syke av korona. Når vi har mer kunnskap om vaksinene, kan det bli aktuelt med individuell vurdering for barn med en alvorlig underliggende sykdom.