Nærkontakt og karantene

Er jeg nærkontakt? 

Du er nærkontakt hvis du har hatt mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter eller direkte fysisk kontakt, for eksempel håndhilsning eller klemming, med en som er bekreftet smittet av korona. 

Nærkontakter skal i karantene i 10 dager fra den dagen de hadde kontakt med en smittet.

Hvis du utvikler symptomer på covid-19 når du er i karantene, skal du teste deg. Selv om du har fått en negativ koronatest, må du fullføre karanteneperioden på 10 døgn. Før dag 5 etter at du er smittet, er det mindre sjanse for at testen vil slå ut. Personer som tester seg og får negativt svar, må derfor forbli i karantene i ti dager. 

Vi minner om at når du er i karantene skal du heller ikke oppsøke andre personer som er i karantene. Les mer om nærkontakt og karantene på helsenorge.no.

Hvorfor skal barnet mitt i karantene og ikke vi som er foreldre? 

Det er bare den personen som har vært i nærkontakt med en smittet som skal i karantene. Med andre ord, hvis ditt barn har vært i nærkontakt med en som er smittet, skal barnet ditt være i karantene, men du som foreldre skal ikke være i karantene så lenge du ikke har vært i nærkontakt med den smittede.  

Følg med på hvem du er i nærkontakt med 

Arbeidet med smitteoppsporing er viktig og krevende. Det kan være vanskelig å huske hvem man har vært i nærkontakt med. For å hjelpe smittevernteamet oppfordrer vi alle til å notere ned hvem dere har vært i nærkontakt (mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter) med i løpet av dagen.