Karantene, isolasjon og nærkontakt

Smittekarantene

Du skal være i karantene i 10 døgn hvis har vært nærkontakt til en bekreftet smittet person. 

Smittekarantenen kan kortes ned dersom du får negativt svar på koronatest (PCR-test) som er tatt tidligst syv døgn etter du hadde kontakt med en smittet person. Karanteneplikten gjelder inntil du kan dokumentere negativt prøvesvar på testen.

Smittesporingsteamet i Arendal anbefaler likevel at personer i smittekarantene fullfører 10 dagers karantene, fordi vi ser at flere tester positivt også etter dag 7 i karantenetiden. Vi ber alle om å følge denne anbefalingen for å unngå smittespredning.

Når du er i smittekarantene er det viktig at du:

 • Hold deg hjemme 
 • Ikke gå på jobb, skole eller barnehage 
 • Ikke ha besøk  
 • Ikke ta offentlig transport 
 • Ikke oppsøke offentlige steder, som butikker, apotek og kafeer. Et godt tips: mange butikker tilbyr hjemkjøring av varer. Om du ikke har andre alternativ, kan du gå på nødvendig ærender i butikk eller apotek. Sørg for å holde god avstand til andre og velg helst et tidspunkt hvor det er få kunder.  
 • Ikke oppsøke steder hvor det er vanskelig å holde nødvendig avstand til andre personer. 

Les mer om smittekarantene på helsenorge.no. 

Karantene - for deg som er vaksinert

For deg som er vaksinert og nærkontakt til en smittet (smittekarantene)

Dette gjelder for deg som har fått dose 1: 

 • 3 - 15 uker etter at du har fått dose 1: du er unntatt karantene, men har plikt til å teste deg mellom dag 3 og 7, vi anbefaler dag 5. 
 • Mindre enn 3 uker etter dose 1: Du må følge vanlige karanteneregler. 

Dette gjelder for deg som har fått dose 2: 

 • Mer 1 uke etter dose 2: du er unntatt smittekarantene.
 • Mindre enn 1 uke etter dose 2: du må følge reglene for personer som har fått dose 1 innenfor 3 - 15 uker siden. 

Råd, regler og unntak for koronavaksinerte - helsenorge.no

Karantene - for deg som har vært smittet

Dette gjelder for deg som har vært smittet:

 • Hvis du kan dokumentere at du de siste seks månedene har gjennomgått covid-19, kan du få unntak fra smittekarantene og ventekarantene.
 • Testen må være tatt med godkjente testmetode (PCR-test eller antigen hurtigtest) og dokumentasjonen må være fra norsk helse og omsorgstjeneste. Den positive testen må være mer enn to uker gammel.

Regler og anbefalinger for deg som har hatt covid-19 - helsenorge.no

  Hva er en nærkontakt?

  Du er nærkontakt hvis du har hatt mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter eller direkte fysisk kontakt, for eksempel håndhilsning eller klemming, med en som er bekreftet smittet av korona. 

  Nærkontakter skal i karantene i 10 dager fra den dagen de hadde kontakt med en smittet. Vi minner om at når du er i karantene skal du heller ikke oppsøke andre personer som er i karantene. 

  Følg med på hvem du er i nærkontakt med 

  Arbeidet med smitteoppsporing er viktig og krevende. Det kan være vanskelig å huske hvem man har vært i nærkontakt med. For å hjelpe smittevernteamet oppfordrer vi alle til å notere ned hvem dere har vært i nærkontakt (mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter) med i løpet av dagen.  

  Smittesporing

  Smittesporingsteamet i kommunen kontakter alle som får en positiv koronatest. Alle som er definert som nærkontakter blir kontaktet av oss og satt i karantene. I noen tilfeller blir større grupper satt i karantene. Da blir det sendt ut informasjon fra f.eks skolen eller barnehagen eller lagt ut generell informasjon på kommunens nettside. 

  Hvis du ikke har blitt kontaktet av oss og er usikker på om du skal i karantene ber vi deg ta kontakt med kommunens servicesenter

  Reisekarantene og karantenehotell

  Les mer om reisekarantene her. 

  Reisende til Norge skal bo på karantenehotell i karanteneperioden. Det er noen unntak for denne bestemmelsen. Det er politiet på grenseoverganger og ankomstpunkter til Norge som gir informasjon om karantenehotell. 

  Hvis du kommer til Kristiansand havn og Kristiansand lufthavn Kjevik skal du bo på karantenehotell i Kristiansand eller Arendal, og vil få nærmere beskjed om dette ved ankomst. Les mer om karantenehotell på Kristiansand kommune sin nettside.

  Isolasjon

  For deg som er smittet av korona og sitter i isolasjon gjelder det enda strengere regler enn smittekarantene:  

  • Du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut, men du kan være i egen hage eller på egen balkong/veranda/terrasse. 
  • Du kan ikke gå på butikken. Andre må hjelpe deg med nødvendige ærend. 
  • Du skal helst holde minst to meters avstand til de du bor sammen med. 

  Les mer om reglene ved isolasjon på helsenorge.no.

  Smittestopp

  Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den skal bidra til å forhindre at koronaviruset sprer seg i samfunnet, og er helt frivillig å bruke. Appen har 16-års aldersgrense.

  Vi anbefaler alle å laste ned appen og på den måten bidra til å begrense smitten.