Karantene, isolasjon og nærkontakt

Hva er en nærkontakt?

Du er nærkontakt hvis du har hatt mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter eller direkte fysisk kontakt, for eksempel håndhilsning eller klemming, med en som er bekreftet smittet av korona. 

Nærkontakter skal i karantene i 10 dager fra den dagen de hadde kontakt med en smittet. Vi minner om at når du er i karantene skal du heller ikke oppsøke andre personer som er i karantene. 

Følg med på hvem du er i nærkontakt med 

Arbeidet med smitteoppsporing er viktig og krevende. Det kan være vanskelig å huske hvem man har vært i nærkontakt med. For å hjelpe smittevernteamet oppfordrer vi alle til å notere ned hvem dere har vært i nærkontakt (mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter) med i løpet av dagen.  

Smittesporing

Smittesporingsteamet i kommunen kontakter alle som får en positiv koronatest. Alle som er definert som nærkontakter blir kontaktet av oss og satt i karantene. I noen tilfeller blir større grupper satt i karantene. Da blir det sendt ut informasjon fra f.eks skolen eller barnehagen. 

Hvis du ikke har blitt kontaktet av oss og er usikker på om du skal i karantene ber vi deg ta kontakt med kommunens servicesenter. De videreformidler alle spørsmål til smittesporingsteamet, som vil ta kontakt med deg for fort de har anledning. Oppgi gjerne en e-postadresse vi kan kontakte deg på. 

Smittekarantene

Du skal være i karantene i 10 døgn hvis har vært nærkontakt til en bekreftet smittet person. 

De viktigste reglene er: 

  • Hold deg hjemme 
  • Ikke gå på jobb, skole eller barnehage 
  • Ikke ha besøk  
  • Ikke ta offentlig transport 
  • Ikke oppsøke offentlige steder, som butikker, apotek og kafeer. Et godt tips: mange butikker tilbyr hjemkjøring av varer. Om du ikke har andre alternativ, kan du gå på nødvendig ærender i butikk eller apotek. Sørg for å holde god avstand til andre og velg helst et tidspunkt hvor det er få kunder.  
  • Ikke oppsøke steder hvor det er vanskelig å holde nødvendig avstand til andre personer. 

Les mer om smittekarantene på helsenorge.no. 

Ventekarantene

Du skal i ventekarantene hvis du deler bolig med et husstandsmedlem som er i smittekarantene.

Les mer om ventekarantene på helsenorge.no

Reisekarantene og karantenehotell

Les mer om reisekarantene her. 

Reisende til Norge skal bo på karantenehotell i karanteneperioden. Det er noen unntak for denne bestemmelsen. Se informasjon fra helsedirektoratet til reisende som kommer til Norge. Det er politiet på grenseoverganger og ankomstpunkter til Norge som gir informasjon om karantenehotell. 

Hvis du kommer til Kristiansand havn og Kristiansand lufthavn Kjevik skal du bo på karantenehotell i Kristiansand og vil få nærmere beskjed om dette ved ankomst. Les mer om karantenehotell på Kristiansand kommune sin nettside.

Isolasjon

For deg som er smittet av korona og sitter i isolasjon gjelder det enda strengere regler enn smittekarantene:  

  • Du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut, men du kan være i egen hage eller på egen balkong/veranda/terrasse. 
  • Du kan ikke gå på butikken. Andre må hjelpe deg med nødvendige ærend. 
  • Du skal helst holde minst to meters avstand til de du bor sammen med. 

Les mer om reglene ved isolasjon på helsenorge.no.

Smittestopp

Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den skal bidra til å forhindre at koronaviruset sprer seg i samfunnet, og er helt frivillig å bruke. Appen har 16-års aldersgrense.

Vi anbefaler alle å laste ned appen og på den måten bidra til å begrense smitten.