Barnehagen drives etter lov om barnehager med forskrifter. Årsplanen gir informasjon om de overordnede målene i barnehageloven og barnehagens tiltak for å nå disse.
De kommunale barnehagene har gjort et utvalg av områder i ny rammeplan for barnehager, som det settes et spesielt fokus på i årsplan 2022 - 2023. Områdene som er valgt, er med på å fremme psykisk helsefremmende barnehager.
Områder som er valgt ut er:
- Lek
- Trygt og godt barnehagemiljø
- Barnets beste (FN`s barnekonvensjon artikkel 3)
- Mat og måltider
- Trafikksikre barnehager
- Bedre tverrfaglig innsats (BTI)
- Bærekraftig utvikling - miljøfyrtårn
Barnehagene skal ivareta barns rett til medvirkning og tilrettelegge for dette tilpasset barnas alder, erfaringer og individuelle behov. Dette skal synliggjøres i barnehagens halvårsplaner og vurderes fortløpende med bakgrunn i utarbeidet kjennetegn.
Hvert av de utvalgte områdene er bygd opp på følgende måte:
- Hvilke krav ligger i barnehageloven og rammeplan for barnehager
- Hva betyr det for barnet
- Kjennetegn hos barnet som sikrer at dette skjer gjennom fortløpende vurdering
- Kjennetegn på god praksis hos personalet
Foruten disse områdene, er den lokale satsingen på lek- og læringsmiljø, og foreldresamarbeid, en rød tråd gjennom alle områdene i årsplanen. På den måten ivaretar barnehagen den nordiske barnehagetradisjonen hvor barnehagens innhold bygger på et helhetlig læringssyn.
Personalet i barnehagen skal benytte årsplanen som et arbeidsdokument. Barnehagen utarbeider detaljerte planer som beskriver hvordan barnehagen konkret arbeider med områdene som er fastsatt i årsplanen.
Foreldre skal gjennom planene få et godt innblikk i barnehagens arbeid, og se en klar sammenheng mellom de konkrete aktivitetene i barnehagen og de overordnede målene.
Barnehagens styrer har det faglige ansvaret for utarbeidelse av årsplan og årsplanen skal fastsettes av barnehagens samarbeidsutvalg.
Årsplan for 2022 - 2023 er et samarbeid mellom alle kommunale barnehager og barnehagekontoret.