Våre merkebygg - Arendal kommune

Våre merkebygg

Arendal kultur- og rådhus

Arendal kultur- og rådhus

Arendal kultur- og rådhus ble tatt i bruk i 2004/2005. Rådhusdelen benyttes av kommunens administrasjon. Kulturhusdelen har to saler, Store og Lille Torungen. I tillegg til teater og konserter benyttes lokalene også til festivaler, konferanser og både Arendalsuka, Arendalskonferansen og Canal Street har sine hovedarrangement her og ute på Sam Eydes plass foran kulturhuset.

Trefoldighetskirken

Arendal fikk sin første kirke i 1670, mens Trefoldighetskirken som i dag preger bybildet sto ferdig i 1888 og er landet nest høyeste - ca. 83 meter høy og har 700 sitteplasser. Arendal kirkegård ved Høgedal gård ble innviet i 1814 og er bygd opp med murer og terrasser. Kirkegården regnes som en av landets vakreste. 
Allerede i 1467 blir Flosta kirke første gang nevnt. Den har en klokke merket 1506 som er støpt i Holland. Kirken er en votiv-kirke, noe som betyr at den ble bygget av gaver som ble gitt til kirken, i dette tilfellet av sjøfolk som lovet å gi gaver dersom de ble berget i havsnød.
 

Arendal gamle rådhus

Arendal gamle rådhus ble bygd som privatbolig av Morten Michael Kallevig og ble innviet i 1815. Det var kommunens rådhus fra 1844 til 2004. Les mer om historien det gamle rådhuset.
 

Trehusbebyggelsen på Tyholmen

Arendal sentrum har hatt flere store bybranner, den siste i 1868. Trehusbebyggelsen på Tyholmen unnslapp flammene, og her finner du en unik trearkitektur gjennom tre hundre år innenfor et konsentrert område. Dette miljøet er restaurert og tatt svært godt vare på og i 1992 ble kommunen tildelt Europa Nostras sølvmedalje for restaureringen og tilpasningen til moderne bruk.
 

Sørlandets kunnskapshavn

Sørlandet kunnskapshavn stod ferdig i 2014 og huser næringsliv, etablerersenter, vekstmiljø for mindre bedrifter og kompetansemiljøer, kurs og læringslokaler, samt Sørlandets Vitensenter
 

Kuben, Aust-Agder museum og arkiv

Signalbygget på Langsæ stod ferdig i 2015, og huser utstillinger, aktiv i tillegg til ulike arrangement. Besøk Kubens nettside.
 

Store og Lille Torungen 

De to fyrene preger innseilingen til Arendal, og kom til etter at den statlige fyrkommisjonen i 1838 fant ut at det var behov for et fyranlegg nettopp ved innseilingen til Arendal. Fyrene ble tent 1. september 1844, og Arendal ble kjent som "Byen med de tvende Fyr".  Les mer om Torungen fyr.