Prøv en elbåt

Fremtiden er elektrisk, også på sjøen. Arendal kommune ønsker å gi folk muligheten til å prøve elbåt. Prosjektet «Prøv en elbåt» gjennomføres i samarbeid med lokale aktører; Green Waves og restaurant Flyt, og med støtte fra Klimasats.  

Hva? 

Nå kan du prøve elbåt i Arendal. Du kan teste to ombygde Troll-sjekter på 20 fot. De heter Strømmen og Batteriet, og ligger ankret opp ved Arendal gjestehavn. 

Slik låner du en elbåt

Elbåtene kan leies i hele båtsesongen, fra 15. mai og ut september, kanskje også oktober - dersom høsten er fin. Du kan leie båten i 3 timer eller mer. Booking via GotoArendal. 

Litt om båtene 

Begge båtene er av type «Troll 20». De har opprinnelse fra 70-tallet, og har blitt produsert av flere forskjellige bedrifter, bl.a. i Treungen, Tvedestrand, Hasseltangen. Båttypen har blitt solgt med navn som Neptim, Scand, Agder. Skroget er modifisert og produseres nå som «Agder 630». Båttypen er en etterligning av en typisk sjekte med skjult ror. Et lavt overbygg fremme gir beskyttelse for vær og vind.

Strømmen og Batteriet er brukte båter fra 80-tallet som er kjøpt lokalt på Sørlandet. Begge båtene har gjennomgått en omfattende oppgradering.

Den ene båten ble bygget for en person i rullestol. Den hadde derfor seildrev med dieselmotor helt akterut. Overbygget ble hevet for adkomst med rullestol frem i båten. Vi har fjernet dieselmotor og seildrev og montert en 4 kW POD-motor, dvs. en neddykket elektromotor med propell som er styrbar. 
 
Den andre båten er en konvensjonell sjekte med innenbordsmotor, hvor vi har fjernet alt av dieselmotor/tank/eksos, og montert en 4 kW elektrisk fremdriftsmotor på samme fundament.
 
Båtene går lett i vannet, ca. 4 kn på 1 kW ytelse. I denne hastigheten, kan båten gå 8-10 timer. På max ytelse, 4 kW, er hastigheten litt over 6 kn, men driftstiden reduseres til ca. 2,5 timer.