17. mai i Arendal

En alternativ og trygg feiring

Det blir en alternativ 17. mai-feiring i Arendal i år. Vi ber alle om å ta hensyn til gjeldene smittevernregler, holde 1 meter avstand og ha god håndhygiene. Lag deg en hyggelig feiring av en historisk og annerledes nasjonaldag hjemme - HIPP HIPP HURRA!

Deler av det offisielle programmet til kommunen skal streames, og du kan følge sendingene live hjemmefra. Livesendingene kan du se på TV Agder på TV og nett-TV. I tillegg vil sendingene sendes på vår Facebookside og YouTube-kanal. Tekniske utfordringer? Se sendingen her.
 

Program for dagen  

Sist oppdatert 16.05.20 kl. 21:45

Kl. 07:00: Salutt v/Arendal Borgerlige Militaire
Det blir salutt med 5 skudd fra: Vakttårnheia, Kalvøysund festning, Sandvigen fort og Øyestad gamle kirke. 

Kl. 07:45 - 08:30: Livesending fra Pollen
Livesendingen kan du se på TV Agder på TV og nett-TV. I tillegg vil sendingene sendes på vår Facebookside og YouTube-kanal. Tekniske utfordringer? Se sendingen her.
"Hele Arendal spiser frokost sammen", programledere er Marie Taraldsen og Caroline Heljesen. Det blir korpsmusikk, flaggheising og nasjonalsang. Politiet, havnefogd og varaordfører kommer til intervjuer. Lederen av Ungdommens bystyre skal tale og russen skal få gjøre noen russeknuter. Vi deler innsendte bilder fra fotokonkurransen #HurraArendal (mer informasjon nedenfor).

Kl. 08:45: Bekransning Møllers bauta 
V/ordfører og varaordfører. Minneord v/Geir Fredrik Sissener. Stinta skolemusikkorps spiller.

Kl. 09:15: Bekransning Arendal kirkegård
V/ordfører og varaordfører på minnelunden og ved de engelske graver. Æresvakt: NROF avd. Nedenes. Tone Trydal spiller.

Kl. 10:00: Båtparadene
Båtparadene har oppstart fra:
Rævesand brygge - følgebåt Havnebåten Agder
Eydehavn havn - følgebåt Skjærgårdstjenesten 
Nidelv brygge - følgebåt ELVA

Ingen faste plasser. Slutt deg til underveis ved å ta plass bakerst i paradene. 
Båtparadene skal ende opp på utsiden av Ferjekaia/Steinkaia cirka kl. 11.

Vi oppfordrer alle til å pynte båtene sine. Sammen med de som ser båtparadene fra land, skaper vi god 17. mai-stemning langs hele ruta. Arendal byorkester spiller på Ferjekaia/Steinkaia.

Sikkerhet: Det blir mange båter og alle må følge føreransvaret og sjøveisreglene, også på 17. mai. Lokalfergene er i drift, og andre har vikeplikt. Hold avstand, og unngå å lage høye bølger. Hvis alle følger disse 4 reglene, blir båtparaden en fin opplevelse for alle:

1. Redningsvest til alle ombord. (i båter under åtte meter skal vesten være på)
2. Alkohol bør unngås.
3. Farten på kortesjen er ca 5 knop, husk å passe på hekkbølger
4. Kjør sikkert, vær defensiv og hold tilstrekkelig avstand

Røde Kors kjører vaktbåt og er i beredskap ved behov. Hvis du trenger hjelp kan du ringe.

Kl. 10:45 - 11:45:
Livesending fra Rådhusbrygga
Livesendingen kan du se på TV Agder på TV og nett-TV. I tillegg vil sendingene sendes på vår Facebookside og YouTube-kanal. Tekniske utfordringer? Se sendingen her.
Ordfører Robert C. Nordli leder sendingen fra start, før Caroline Heljesen overtar. Båtparaden ankommer sentrum. Arendal byorkester spiller fra bryggekanten. Det blir sang av "Ja, vi elsker", "Gud signe vårt dyre fedreland" og "Arendalssangen" med Kim W. Isaksen som forsanger. Elever fra 7. trinn på Birkenlund skole, Nelly Sofia Vatnøy og Matea Marcussen, taler. Alle taler tolkes på tegnspråk, og vi sender lyd på radio FM 95,8. 

Kl. 12:00: Livesending fra gudstjeneste fra Pollen
Gudstjenesten kan du se på TV Agder på TV og nett-TV. I tillegg vil sendingene sendes på vår Facebookside og YouTube-kanal. Tekniske utfordringer? Se sendingen her. Velkommen til 17. mai-gudstjeneste og musikk fra kirketårnet. Prest: Eckhard Graune. Musikk v/Tim Harry Blomberg og Lucas Fagervik. Tekstlesing v/Bente Pedersen, Tekla Goderstad, Leonard Lorentzen, Andrea M. Vindvik og Elisabeth Wikander.

Kl. 13:00: Hele Norge synger "Ja, vi elsker"
På oppfordring fra kulturministeren, håper vi at hele Arendal blir med på å synge "Ja, vi elsker". Gå ut i hager, gårdsplasser, balkonger og verandaer og syng med den stemmen du har. Les mer om initiativet her.

Korpsmusikk ved institusjoner

Kl. 08:00 Tromøys skolemusikkorps - Færvik bo- og omsorgssenter
Kl. 08:30 Stokken skolemusikkorps - Saltrød bo- og omsorgssenter
Kl. 09:00 Stinta skolemusikkorps - Plankemyra bo- og omsorgssenter
Kl. 09:30 Arendal guttemusikkorps - Myratunet
Kl. 09:30 Arendal ungdomsmusikkorps - Margarethestiftelsen og Solhaug bo- og omsorgssenter
Kl. 09:30 Arendal byorkester - Sørlandet sykehus Arendal
Kl. 11.30 Stinta skolemusikkorps - Nyskogen bo- og omsorgssenter 
Kl. 12:00 Øyestad skolemusikkorps - Røed bo- og omsorgssenter
Kl. 13:00 Øyestad skolemusikkorps - Bjorbekktunet

Hele dagen

Fotokonkurranse - #HurraArendal
Vi vil se dine 17. mai-forberedelser og din feiring. Del bilder på Instagram med #HurraArendal, eller send inn bilder til HurraArendal@arendal.kommune.no
Bildene blir delt i vår livesending. Den som sender inn det beste bildet, vinner et gavekort på kr 500 fra Arendal by. Trekning 20. mai og vinneren blir kontaktet.

Digital natursti
Vi inviterer alle til å delta i digital natursti gjennom hele 17. mai. Naturstien kan gjennomføres der du selv ønsker, og når det passer for deg i løpet av nasjonaldagen. Her svarer du på naturstien.
Det trekkes fire vinnere av naturstien, som får hvert sitt gavekort på 500 kr fra Arendal by. Vinnere trekkes 20. mai og blir kontaktet.

Annet

Formannskapet bestemte 16. april at den tradisjonelle feiringen blir erstattet av en livesending, båtparade og andre aktiviteter som er tilpasset situasjonen vi er i. Det oppfordres til å ta på festantrekket og å ta vare på hverandre i en annerledes tid. Det er viktig at alle følger retningslinjene om avstand og hygiene, selv om vi feirer nasjonaldagen vår. Formannskapet ba alle tenke kreativt på hvordan vi kan bruke digitale verktøy for å få en flott og minnerik feiring av nasjonaldagen vår. 
 

Tilskudd til lokale arrangementer

Det blir ikke tildelt tilskudd til 17. mai arrangementer for 2020. Grunnen er at det ikke er anledning til å holde store arrangementer.

Takk

17. mai-komiteen ønsker å takke Gurly Gundersen og Lea Naglestad for ideen om båtparade. 

Kontakt oss

17. mai-komiteens arbeidsgruppe

Agnes May Boswarva (koordinator)
Tlf: 95 24 45 75

Hans Birger Nilsen

Viggo Tjøgersen

Gunn Haga Brekka

Postadresse
Arendal kommune
Politisk sekretariat
Postboks 123
4891 Grimstad