Innseiling Arendal

Norconsult AS varsler på vegne av Kystverket oppstart med arbeid av detaljregulering for Innseiling Arendal, jf. pbl. § 12-3 og § 12-8.

Planens avgrensning

Detaljreguleringen er delt inn to deler: Utdyping og deponiområde i Galtesund og utdypning og deponiområde ved Eydehavn. Utdypningen I Galtesund berører ligger mellom Galten og Lille Skottholmen, deponiområdet ligger i sjøen vest for Jomfruholmen. Utdypingen ved Eydehavn ligger like utenfor Eydehavn havn i Tromøysund, deponiområde her ligger lengre vest i Tromøysund utenfor Hånestangen

Planens formål

Hensikten med planen er å få bedre sikkerhet og fremkommelighet for personer og gods på strekningene. Ved Eydehavn er det trangt og det er behov for mer manøvreringsrom og fleksibilitet i området ved dypvannskaia. Utdyping her bedrer først og fremst bedrer sikkerheten for sjøtrafikken. Ved Galten i Galtesund er det trangt og grunt og en utdyping vil bedre sikkerheten i farleden. For å få dette til må farleden gjennom Galtesund utdypes til en dybde på -10,8 meter og ha en bredde på 90 meter. Farleden på Eydehavn må utdypes til en sikker dybde på -12,3 meter, tilsvarende kaidybden.

Planområdet Galtesund ligger mellom Galten og Lille Skottholmen og har i dag en seilingsbredde på ca. 60  m og med en umerket grunn på cirka 5-10 meters dybde. Med dagens situasjon stiller dette krav til bruk av taubåt ved store skip. Med en utdypning på -10,8 meter vil cruiseskip med en dybde på 8,5 meter, 32 m bredde og lengde på over 200 m få bedre plass.

Arendal havn i Eydehavn har behov for mer fleksibilitet i området og dette har sammenheng med Morrow Batteries etablering i Arendal. Med vesentlig økt trafikk til og fra Eydehavn vil det være behov for å benytte farleden i Galtesund i større grad, dette forsterker behovet for begge utdypningstiltakene.

Krav om konsekvensutredning

I forbindelse med oppstart av reguleringsplan er tiltakene vurdert etter pbl § 2, § 3 og § 4. Krav knyttet til utarbeidelse av planprogram eller konsekvensutredning er gjennomgått og vurdert i samråd med kommunen. Tiltaket er vurdert til ikke å komme inn under plan og bygningslovens krav til konsekvensutredning, jf. § 4-2, men det gjennomføres hensiktsmessige undersøkelser.

Utredninger

Kystverket har engasjert Norconsult til å gjøre undersøkelser som en del av planarbeidet. Følgende undersøkelser er gjort:

  • Håndtering av overskuddsmasser
  • Kulturminnesøk utført av Norsk Maritimt Museum
  • Undersøkelsesprogram (miljøundersøkelser og strømmålinger)
  • Miljøteknisk sedimentundersøkelse
  • Kartlegging av naturmangfold
  • Geotekniske undersøkelser
  • Vurderinger av endringer i strømforhold som følge av utdypinger

Frist for merknader var 5. desember

Innspill til planarbeidet vil oversendes kommunen. Når planen legges ut til offentlig ettersyn /høring vil kommunen vurdere og kommentere innspillene.