Bra hjemme

Trygge foreldre - trygge barn

Arendal helsestasjon

Hva er tilbudet: Helsestasjonen er et tilbud til alle. Vi følger opp barnets vekst og trivsel, motorisk utvikling, ernæring, psykisk og fysisk helse, søvn og seksualitet. Vi sjekker syn, hørsel og avdekker skjevutvikling. Vi har rutine å snakke med alle om erfaringer med vold og overgrep. Så tidlig som mulig fanger vi opp gravide, barn og foreldre som strever med ulike utfordringer og skaffer dem hjelpen de trenger. Målet er å fremme gode sosiale og miljømessige forhold og forebygge sykdommer og skader. 
Målgruppe: Alle gravide og familier med barn 0-5 år
Kontakt: Arendal helsestasjon

Arendalshjelpa

Hva er tilbudet: Arendalshjelpa er en enkel vei inn til alle kommunens tjenester innen psykisk helse og rus. Den er for alle som bor i Arendal - barn, ungdom og voksne.  Du tar direkte kontakt på vår kontakttelefon, og da får du snakke med en fagperson. Du forteller litt om hva du strever med, og vi finner veien videre sammen med deg. Vi tilbyr både gruppetilbud og individuell oppfølging. Alt er gratis og du trenger ikke henvisning.
Målgruppe: Alle
Kontakt: Arendalshjelpa

Barn som pårørende

Hva er tilbudet: Når noe skjer med foreldre eller søsken, påvirkes hverdag. Det kan handle om sykdom eller dødsfall i familien, samlivsbrudd, eller andre belastninger som kan gjøre at også barn eller ungdom trenger litt ekstra oppfølging i barnehagen, på skolen eller i fritiden. Kontakt barneansvarlig for hjelp til å avklare hva vi kan gjøre for å gi barn og unge som er pårørende god informasjon og oppfølging. 
Målgruppe: Barn og ungdom som er pårørende
Kontakt: Barneansvarlig

BTI-team

Hva er tilbudet: Når utfordringer hoper seg opp kan det være vanskelig å se løsninger alene. I BTI-team setter vi sammen et team av fagfolk som ser på familiens samlede behov og diskuterer mulige løsninger. Sammen med familien lager vi en plan og samordner innsatsen.
Målgruppe: Barn, ungdom, foreldre og gravide med sammensatte behov og som ønsker å samarbeide for å skape endring. 
Kontakt: BTI-team

Familiekoordinator - Nye mønstre

Hva er tilbudet: I familier som lever med vedvarende lav inntekt har barna høyere risiko for å utvikle helseutfordringer og oppleve utenforskap. Derfor tilbyr vi tett oppfølging av en familiekoordinator over flere år. Familiekoordinator er èn kontaktperson inn til hjelpeapparatet, og skal bidra til rett hjelp til rett tid, til både barn og voksne i familiene. Målet er at hele familiens livssituasjon skal bli god, og at barn og ungdom får en trygg og god oppvekst. Vi er del av den regionale satsingen på Nye Mønstre. 
Målgruppe: Familier/enslige forsørgere som mottar sosialstønad.
Kontakt: Nav Arendal Det trengs vedtak for å få tilbudet

Flyktninger - oppfølging hjemme

Hva er tilbudet: Alle flyktninger som bosettes i Arendal får boveiledning i hjemmet og hjelp til å bli kjent i nabolaget. Barn og unge får hjelp til å delta i fritidsaktiviteter. Flyktningtjenesten har et oppfølgingsansvar i 5 år fra en familie bosettes i Arendal.
Målgruppe: Flyktninger som bosettes i Arendal kommune etter avtale med IMDi
Kontakt: Flyktningtjenesten i NAV  Det trengs vedtak for å få tilbudet

Forebyggende tiltak fra barnevernet

Hva er tilbudet: I barnevernet vil vi gjerne hjelpe familier som har utfordringer. Vi legger vekt på trygghet, åpenhet og god kommunikasjon når vi skal finne hjelpetiltakene familien kan ha nytte av. For eksempel kan vi hjelpe med avlastning, støttekontakt, økonomisk støtte, råd og veiledning. Barnevernet kan også henvise til spesialisthelsetjenesten. 
Målgruppe: Barn og foreldre som har behov for tilbudet
Kontakt: Barnevernstjenesten Det trengs vedtak for å få tilbudet

Foreldreveiledningskurs - Circle of Security (COS)

Hva er tilbudet: Foreldreveiledningskurset Circle of Security, ofte omtalt som COS eller trygghetssirkelen gir foreldre verktøy til å forstå bedre hvilke behov barn har, hvilke signaler de gir og hva vi kan gjøre for å møte disse behovene bedre. Målet med kurset er at barnet ditt skal få hjelp til å kjenne seg trygg og på den måten stå sterkere rustet til å møte utfordringer vi møter i livet. Kurset kan også bidra til et godt samspill mellom deg og barna dine.
Målgruppe: Alle foreldre med barn mellom 0 og 6 år
Kontakt: Helsestasjonen

Foreldreveiledningskurs -
International Child Development Program (ICDP)

Hva er tilbudet: ICDP er et program som har som mål å styrke samspillet mellom foreldre og barn / ungdommer. Kurset er gruppebasert og ledes av dyktige fagpersoner. Kurset tilbys også som en obligatorisk del av introduksjonsprogrammet for flyktninger som bosettes i Arendal.
Flere ulike tjenester tilbyr ICDP i Arendal. 
Målgruppe: Foreldre som ønsker å bli enda bedre omsorgspersoner
Kontakt: Arendalshjelpa og Østre Agder krisesenter

Familievernkontoret i Arendal

Hva er tilbudet: Familievernkontoret tilbyr samtaler til par og familier, og til familier der foreldre ikke lengre bor sammen eller står i et samlivsbrudd. Vi tilbyr både samtaler og flere ulike kurs. Tilbudene er gratis, og du trenger ikke henvisning for å komme til oss. Du kan også ta kontakt for en uforpliktende samtale. 
Målgruppe: Alle
Kontakt: Familievernkontoret

God start - utvidet helsestasjonstilbud

Hva er tilbudet: God start er et frivillig tilbud på helsestasjonen hvor gravide og småbarnsforeldre får utvidet oppfølging i svangerskapet, gjennom småbarnsalder og opp til skolestart. Gjennom foreldreveiledning, praktisk hjelp med utfordringer og støtte til å mestre hverdagen, ønsker vi å bidra til en god start for barna og familiene de er en del av. 
Målgruppe: Gravide og småbarnsforeldre som strever ekstra i hverdagen, enten på grunn av lite nettverk, psykisk uhelse, en dårlig sosioøkonomisk livssituasjon eller et tidligere rusmisbruk.
Kontakt: Helsestasjonen

Home-Start Familiekontakten

Hva er tilbudet: Home-Start Familiekontakten er et familiestøtteprogram hvor frivillige besøker familien hjemme 2-4 timer i uken. Familiekontakten er en samtalepartner som kan gi råd og veiledning i foreldrerollen, som gir foreldre støtte og avlastning, eller en pustepause i hverdagen
Målgruppe: Småbarnsfamilier med minst ett barn under skolealder
KontaktLiv Kristin Larsen, mob. 47450730 i Frelsesarmeens Barne- og Familievern, 

Individuell plan (IP) og koordinator

Hva er tilbudet: Alle som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har rett til å få utarbeidet en individuell plan (IP). Planen skal sikre at tjenestene du mottar blir samordnet og individuelt tilpasset, og at alle tjenesteytere samarbeider med deg og/eller dine pårørende, og med hverandre. En av tjenesteyterne skal oppnevne en koordinator som hjelper deg å samordne tjenestene. Du har rett til å få en koordinator selv om du ikke ønsker å lage en individuell plan
Målgruppe: Familier som har behov for langvarige og sammensatte tjenester. Helsepersonell har plikt til å informere om tilbudet. 
Kontakt: Kontaktperson for individuell plan Det trengs vedtak for å få tilbudet

Stiftelsen Alternativ til vold (ATV)

Hva er tilbudet: ATV har 30 års erfaring med behandling for mennesker som bruker aggresjon og vold mot sine nærmeste. Vi vet det kan være vanskelig å be om hjelp, men gjennom individuell behandling og gruppebehandling sammen med andre som sliter med de samme problemene, kan du få hjelp til å bli klokere på deg selv og finne gode alternativer til vold.
Målgruppe: Voksne menn og kvinner som utøver vold i nære relasjoner, samt til utsatte voksne og barn.
Kontakt: Alternativ til vold - Arendal

Vold og seksuelle overgrep - veiledning og botilbud

Hva tilbyr vi: Krisesenteret gir veiledning/samtaler for å kartlegge behov og oppfølging.
Målgruppe: Kvinner og menn som er utsatt for vold eller trusler om vold i nære relasjoner. 
Kontakt: Østre Agder krisesente